Jelentős beruházás

2021.11.12. 14:00

Elkerülő úttal tehermentesítik Komló belvárosát

Indulhat a Bétai elkerülő út építése – a közbeszerzési eljárás során nyertes kivitelezővel a szerződést tegnap írta alá az önkormányzat, a munkaterület átadására jövő hét közepén kerül sor.

Wald Kata

20211028 Komló Polics József, Komló polgármestere Fotó: Löffler Péter LP Dunántúli Napló DN

Fotó: L. P.

Mint ismeretes, tavaly novemberben Komló közel 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott négy jelentős beruházás megvalósítására. Ezek közül az egyik fejlesztés a Bétai elkerülő út megépítése, amelynek összköltsége 1,6 milliárd forint.

– A város életében kiemelkedő jelentőségű ez a beruházás, amelynek tanulmánytervi szintű előkészítése már 2013-ban megkezdődött, és amely az önkormányzat tulajdonában lévő 65 kilométeres úthálózat jelentős részét, mintegy tíz százalékát érinti – tájékoztatta lapunkat Polics József, Komló polgármestere. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztés jelentős szerepet játszik a belváros forgalmának, és ezzel együtt a környezetterhelés csökkentésében: a Hét ásótól a Zobákpusztáig tartó közel 7 kilométeres szakasz felújításával a nagyobb tömegű járművek számára egy új, alternatív útvonal jön létre, tehermentesítve ezzel Komló központját, továbbá megkönnyítve a jelenleg a területen működő gazdasági társaságok megközelítését.

A város peremén haladó több kilométeres út a Komlót városi rangra emelő bányászat időszakában kiemelt fontossággal bírt. A Kossuth-aknai elkerülőn az anyagszállítás mellett munkások ezrei ingáztak, ám a bánya bezárása után a területen élő lakosság számának csökkenése következtében ez a szakasz kihasználatlan maradt, állapota egyre romlott. A most induló beruházásnak legkésőbb 2023. február elejéig kell elkészülnie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!