Nekik nem érték?

2021.11.19. 20:00

Libegő: rengeteg fát kellene kivágni miatta

Több százmillióba kerülne a baloldali városvezetés közlése szerint is az a létesítmény, amely miatt a városi parkerdőben, a Mecsekoldalban kellene rengeteg fát kivágni.

Bóka Máté

20210519 Eplény Portré, interjú Ebele Bálint ügyvezető igazgató - Intersport Síaréna Eplény A képen: A libegő, beülős sílift Fotó: Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly

Másfél hete közös sajtótájékoztatón számolt be a mecseki tervekről Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere és Kóbor József LMP-s zöldbiztos, aki azt követően, hogy beült az MSZP-DK-Jobbik koalícióba, bizottsági elnöki helyet is kapott. A tervek között szerepelt a libegő is, a baloldal szerint 600-800 millióba kerülő beruházás 50-100 ezer turistát vonzhat és a Niké-szobor mellől indulna, majd pedig a Mandulás-kempingben lenne megállója, s végül a Misinán szállhatnánk ki belőle.

Csakhogy mindez azzal is járna, hogy erdős mecseki területeken kellene átvezetni a libegőt, amihez rengeteg fát kellene kivágni, arról nem is beszélve, hogy milyen környezetterheléssel járna egy ilyen munka, miközben a pécsiek éppen azért tiltakoztak a Mandulás kempingbe tervezett luxus lakópark ellen, merta környezetvédelmi szempontokat tartották szem előtt.

Barkóczi Csaba (Fidesz) képviselő ki is számolta, hogy a kivitelezés elvégzése, a parkolók, a nyomvonal kialakítása, valamint a karbantartásokhoz és mentéshez szükséges szervizutak miatt nagyjából 25 hektárnyi erdőt kellene kivágni Mecseken, és Natura 2000-es természetvédelmi területeket is érintene a fejlesztés.

Kóbor József, LMP-s politikus bár még csak néhány hete tagja az MSZP-DK-Jobbik alkotta baloldali koalíciónak, de a legutóbbi közgyűlésen már azt mondta, hogy abszolút nem támogatja a libegőt, teljesen rendszeridegennek tartja. Úgy vélte, hogyha elkezdenék építeni és meglátnák a pécsiek a betonmonstrumokat, akkor kitörne a botrány.

Érdekesség, hogy ilyen sarkos véleményt másfél hete – legalábbis a városházi propagandasajtó tudósítása szerint – még nem fogalmazott meg Kóbor, akkor csak azt állította, hogy „nem létkérdés” a megvalósítása.

Most akkor mi is van?

Már 1985-ben is azt feszegették a pártbizottsági elgondolások kapcsán a Dunántúli Napló hasábjain, hogy vajon kell-e ez nekünk, hiszen utakra, járdákra kellene inkább költeni pénzt. Ám már jóval korábban, a '70-es években arról számolt be a lap, hogy megkezdték a libegő tervezését, hiszen az „szabad idő hasznos és célszerű felhasználásáról tanácskozott az MSZMP Pécs városi Bizottsága”, aztán nem lett belőle semmi.

A klímaváltozás hajnalán, a természeti erőforrások határtalan kihasználásának idején szóba sem jöttek azonban a környezetvédelmi szempontok, és bár Pécs jelenlegi baloldali polgármestere egy fórumon nemrég még arról beszélt, hogy „az olyan éghajlati veszélyhelyzetekkel, mint például a Pécsett egyre gyakoribb hőhullámok és villámárvizek, nagyon komolyan kell foglalkoznunk, ahogy ezen jelenségek hatásainak csökkentésével is”, a libegő esetében a környezetvédelmi szempontokat nem érvényesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!