Hurrá!

2021.11.19. 09:15

Megújult köntösben pompázik a síház

Visszakapta korábbi funkcióit, és megújulhatott a hetvenes évek második felében megépült pécsi síház, melyet akkoriban 13 ezer munkaórával, az akkori szakosztályvezető, Bali László irányításával építettek.

Móga Richárd

Fotó: L. L.

Az épület váza ugyan megmaradt, de akik régebben betekintést nyertek, azok már rá sem ismernének az újonnan felújított turistaházra.

Egy évvel ezelőtt jelentette be Révész Máriusz, az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, hogy a kormány 227 millió forint támogatást nyújtott a magyar síterepek szolgáltatásainak fejlesztésére. A pécsi síház 60 millió forintot nyert ebből az összegből, és szinte azonnal elkezdte a PVSK szakosztálya a tervezési folyamatot. A konkrét munkavégzés 2020 őszén kezdődött, mostanra pedig huszonegyedik századi köntösben várja a látogatókat.

– Sikerült átadnunk a verseny utcában egy gyönyörű sportcsarnokot, és jelen pillanatban ugyanitt épül egy multifunkcionális csarnok, egy ötszáz fős lelátó, valamint egy NB II.-ben is használható centerpálya – részletezte Czerpán István, a PVSK elnöke. – Ebbe a képbe nagyon jól illeszkedik az Aktív Magyarország jóvoltából itt felújított épület.

Az idő haladtával majd a síház névadójára is sor kerül, ugyanis Bali Lászlóról szeretnék elnevezni a létesítményt, aki 28 éven keresztül volt a síszakosztály vezetője, és áldozatos munkával, a sísport iránti önzetlen szeretettel felépítette a létesítményt. A versenysport nagy támogatója volt, ráadásul vezetése alatt több országos bajnoka is volt a szakosztálynak.

– Ilyen panorámájú turistaház nincs még egy – nyilatkozta Révész Máriusz. – Magyarországon mindenképpen egyedülálló. Nagyon örülünk annak, hogy nem engedtük azt, hogy a természeté legyen, hanem sikerült felújítanunk.

Az újonnan felújított épület magasztalásához csatlakozott Kővári János, Pécs önkormányzati képviselője, aki azt mondta: „Ennek a turistaháznak is köszönhetően Pécs újra az egyik legszebb erdei turisztikai hely lehet az országban.”

A rekonstrukciónak köszönhetően a síházat nemcsak síszezonban, hanem négy évszakosan is a természetkedvelők szolgálatába tudják állítani. Cél, a turisztikai hasznosítás, hogy egy otthonosabb, modern környezet várja majd az odalátogatókat. A ház alkalmas lesz nyári táborok szervezésére, és erdeiiskola-jellegű foglalkozások megtartására egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!