Átlátható vagy sem?

2021.11.02. 07:00

Nem pályáztatja meg a baloldal a megüresedő fecskeházi lakásokat

Az MSZP-DK-s befolyás alá került városvezetés szerint azért nem kell pályázatot kiírni a megüresedő fecskeházi lakásokra, mert ezzel felgyorsítják a folyamatot. A nemzeti oldal szerint viszont ez nem lehet indok erre.

Bóka Máté

Forrás: MW

Fotó: Shutterstock

A baloldali városvezetés azzal az ígérgetéssel nyerte meg két éve a választást, hogy a szakmaiság mellett az átláthatóság fontosságát emlegették. Az elmúlt időszakban azonban már a saját szövetségeseik is olyan súlyos kritikákat fogalmaztak meg velük szemben, amelyek mindezt megkérdőjelezik. Többek között az ország legsötétebb korszakát idéző módszereket, lejáratásokat említettek, amelyeket azokkal szemben alkalmaztak, akik nem voltak hajlandóak a politikai alkuknak megfelelően feladni a szakmai álláspontjukat.

Az átláthatóság kapcsán a lakásrendelet minapi módosítása is kérdéseket vetett fel. Barkóczi Csaba fideszes képviselő úgy vélekedett, nem tudnak azonosulni azzal, hogy a jövőben a megüresedő fecskeházi lakásokra – ahova fiatal egyetemisták, oktatók költözhetnek be – és garzonházi lakásokra nem írnak ki pályázatot külön, hanem a korábban már beadott kérelmek alapján döntenek.

– Nyilván valaki egy alpolgármesteri titkárságon rá tud bökni arra, hogy ki kapja meg a lakásokat, de ez az átláthatóságot nem segíti – fogalmazott Bognár Szilvia, DK-s képviselő, volt alpolgármester is hasonló véleményt fogalmazott meg, szintén a transzparenciának a fontosságát hangsúlyozta. A szocialistákkal szövetséget kötő Jobbik frakcióvezetője, Fogarasi Gábor szerint azonban nem erről van szó, félreértés van, a Népjóléti bizottság elé ugyanígy beérkeznek majd a pályázatok, csak a folyamatot szeretnék felgyorsítani és egyben visszautasította, hogy ez valami átláthatatlanságot eredményezhetne. Ezzel az MSZP-s Nyőgéri Lajos alpolgármester is egyetértett.

Barkóczi egyébként elismerte a jobbikos politikus azon törekvéseit, melyek e téren megnyilvánultak részéről, de szerinte a gyorsaság nem mehet az átláthatóság kárára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!