sherlock junior

2021.11.07. 19:02

Sherlock lennél, vagy Watson? A siklósi diákok dönthettek (videó)

A játékos bűnügyi vetélkedőnek a Siklósi Rendőrkapitányság Gyűdi úti objektuma adott otthont.

police.hu

Fotó: Shutterstock

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2021. november 4-én Siklóson rendezte meg a „Sherlock Junior” elnevezésű játékos bűnügyi vetélkedőt, amelyen nyolcadik osztályos diákok mérték össze tudásukat.

A program a főkapitányság által korábban szervezett, bűnügyi technikusok versenyéről kapta a fantázianevét. A rendezvényen egy napra nyomozónak állhattak a diákok, a kapitányságokon megtartott selejtezőkön a döntőbe jutott négy fős csapatoknak ugyanis egy kitalált bűnügyet kellett megoldaniuk.

A vetélkedőt dr. Gulyás Zsolt rendőr dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány nyitotta meg, majd Oletics Károly rendőr alezredes, a Komlói Rendőrkapitányság vezetője tartott eligazítást a diákoknak. Ezt követően a rendőrök a bűncselekmény felderítéséhez szükséges elméleti instrukciókkal látták el a versenyzőket. Betekinthettek a nyomozás alapjaiba, megismerkedhettek a tanúkihallgatás, valamint a helyszíni szemle szabályaival, de segítséget kaptak ahhoz is, hogy hogyan kell egy kutatást végrehajtani.

Az egyenruhások a gyakorlati feladatokra is felkészítették a csapatokat, bevezették őket a nyomkutatás, nyomrögzítés rejtelmeibe, majd egy intézkedéstaktikai tréningen vettek részt, amely során az elfogáshoz, és a bilincseléshez is kaptak útmutatást.

A verseny a sértett bejelentésének felvételével kezdődött, és ha jól oldották meg a feladatot, akkor az elkövető elfogásával fejeződött be. A szervezők úgy építették fel a feladatokat, hogy az a 13-14 éves gyermekek számára könnyen érthető legyen, de egyben gondolkodásra is késztesse őket.

A versenyt a siklósi SKI Batthyány Kázmér Általános Iskola nyerte, a második helyezést a Pécsi Testvérvárosok Terei Általános Iskola szerezte meg, míg a harmadik helyen a komlói Kenderföld-Somági Általános Iskola végzett.

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács támogatásával megvalósult program célja az volt, hogy a diákok játékos módon nyerjenek betekintést a bűnügyi munkába, valamint bűnmegelőzési tanácsainkkal a jövőben elkerülhessék az áldozattá, illetve elkövetővé válást.

A rendezvény nagy sikert aratott, búcsúzáskor több tanuló is jelezte, hogy rendőr szeretne lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!