Állásbörze

2021.11.17. 17:30

Szakképzett munkaerőt keresnek a vállalatok

Állásbörzét tartott a Baranya Megyei Kormányhivatal a Tudásközpontban szerdán, ahol a térség legmeghatározóbb munkáltatói várták az elhelyezkedni kívánókat.

Mohay Réka

Az állásbörze tapasztalatai alapján az látszik, hogy a legnagyobb kereslet jelenleg a szakképzett munkaerő iránt figyelhető meg a piacon, ezt a Viapan Dologidő munkaerő kölcsönző és közvetítő cég is megerősítette. Van, ahova gépi hímzőt és szitanyomót keresnek, máshova varrónőt, gépszerelőt, hegesztőt, lakatost, klímaszerelőt, laboránst, gépkarbantartót, hegesztőt vagy fényezőt.

– Ha valakinek például fémipari, vagy villanyszerelő végzettsége van, minden bizonnyal azonnal el tud helyezkedni, jó fizetéssel – fogalmazta meg a HR-es cég dolgozója.

Azt is elmondták, hogy a nyolc általános iskolai osztályt végzett, szorgalmas, dolgozni vágyók számára is nyílnak lehetőségek az elhelyezkedésre. Ugyanakkor a szellemi, felsőfokú végzettséggel munkába állni vágyókra is szükség van.

A börzén a legkeresettebb diplomás pozíciók a mérnöki és informatikai területeket érintik. Építőmérnök, gyártásvezető és tervező gépészmérnök, informatikus és vegyészmérnök, valamint rendszergazda, programozó végzettségre is van igény.

– A humán területet illetően van némi hiányérzetem a kínálatban. Kevés olyan pozíciót láttam meghirdetve, ahol a kreativitásra, esetleg művészi szemléletre lenne szükség elsősorban – tette szóvá az egyik álláskereső.

– Az ilyen jellegű pozíciókat jellemzően más fórumokon érdemes keresni. Talán nehezebb megtalálni őket, de cserébe biztos és hosszútávú lehetőségeket lehet találni, jó bérért. Hozzánk ilyen igényekkel is lehet fordulni, ugyanis ilyen szakemberekre is van szükség, nálunk is dolgozik például kreatív szövegíró is – válaszolt erre a felvetésre a Viapan Dologidő képviselője.

Az állásbörzén számos vállalat képviseltette magát, megjelent például a MÁV, ahol elsősorban építőmérnököket és fizikai munkásokat keresnek, valamint a Baranya Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet, akik fegyőröket várnak. A Katasztrófavédelem tűzoltókat keres rátermett férfiak személyében, ez ugyanis hazánkban az egyetlen munkakör, melyet nők nem tölthetnek be a nagy fizikai terhelés miatt.

Szükség van OKJ-s képzéseket végzett irodai munkaerőre is, irodai adminisztratív és ügyintézői munkakörökbe, értékesítési asszisztenseket és vezetőket, idegen nyelveken beszélő informatikai helpdeskeseket, valamint boltvezetőket és bolti eladókat is keresnek.

 

A kormányhivatal is segít

A Baranya Megyei Kormányhivatal fontos célja a munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolása. Ennek érdekében egyfelől tudnak segíteni közvetítőként a munkáltatók által hozzájuk bejelentettek állásajánlatokat illetően. Továbbá bérköltség támogatással is segítik a munkaadókat és munkavállalókat. A munkavállalók bruttó bérét és a munkáltatói járulékát támogatják, ezzel a munkáltatók számára könnyebb a dolgozók alkalmazása, hiszen például a próbaidő nem jelent számukra túlzott költségeket, így bátrabban, a bevétel-veszteség félelme nélkül adhatnak esélyt úgy alkalmazottaknak, akik így kipróbálhatják magukat egy-egy új feladatkörben, esélyt kapva a későbbi állandó munkavégzésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!