Tovább szépül

2021.11.25. 17:05

Rekreációs centrum lehet a Pintér-kert (galéria)

Elkészült a tettyei Pintér-kert Arborétum területén található igazgatósági főépület felújítása és bővítése, a Pintér János-múzeumszoba, illetve új kilátó is épült.

Mohay Réka

A kormányzati és Európai Uniós támogatásból megvalósult beruházások egyszerre szolgálják az állami természetvédelem regionális központjában folyó természetvédelem igazgatási, fejlesztési, oktatási-szemléletformálási és kezelési feladatok hatékonyabb, modernebb körülmények között történő ellátását. Hozzájárul Pécs városának egy igen népszerű, országos jelentőségű természetvédelmi jelentőséggel is bíró rekreációs centrumának fejlesztéséhez, segíti az épített környezet város- és kultúrtörténeti szempontból fontos elemének megőrzését, a kulturális örökség ápolását.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója hangsúlyozta, a munkálatok során kiemelten figyeltek a Pintér-villa korabeli enteriőrjének megőrzésére. Láthatóvá váltak a míves faburkolatok, s a helyiségnek funkciót is adtak: tárgyalószobai rendeltetése mellett vezetéssel csoportok is felkereshetik, és megtekinthetik a Natura 2000 tematikájú rejtett installációt is.

Dr. Rácz András környezet­ügyért felelős államtitkár többek közt arról is beszámolt, a hazai nemzeti parkok látogatóinak száma közel harminc százalékkal növekedett az elmúlt tíz évben, de a Duna-Dráva Nemzeti Park esetében ennél is nagyobb mértékben, ötven százalékkal ugrott meg az érdeklődők száma.

További beruházások is várhatók

Az ünnepélyes megnyitón dr. Őri László, a Baranya Megyei Önkormányzat elnöke és Kővári János fejlesztési biztos is beszédet mondott, kiemelve a környezettudatosság fontosságát, mely az új generációk nevelésében is szerepet kell, hogy kapjon.

Györfi Szabolcs pálos szerzetes megáldotta az épületet, majd a sajtó munkatársai megtekinthették a megújult igazgatósági épületet és a kilátót. A Pintér-kertben további fejlesztések várhatók, üvegház készül, átalakítják a világítást, így kiemelve az értékes szobrokat. Emellett a Mecsek természeti értékeiből kiállítás készül, megújul a vendégház és a Tettye Oktatóközpont épülete is megszépül majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!