bevizsgálták

2021.11.14. 09:27

Veszélyeket rejt a karácsonyi díszkivilágítás

Bő két hét múlva kezdődik az adventi időszak, erre készülve a boltok kínálatában az ünnepi díszkivilágítások, fényfüzérek is megjelentek.

Wald Kata

A fogyasztóvédelmi hatóság minden évben fokozottan ellenőrzi ezeket a termékeket – tapasztalataik szerint a karácsonyi kínálat minden évben újabb árucikkekkel bővül, ezért minden esztendőben kiemelt figyelmet fordítanak erre a területre.

Tavaly például az Innovációs és Technológiai Minisztérium 57 különböző fajtájú, hálózati feszültségről működő díszvilágítási füzér és dekorációs célú világítástechnikai termék laboratóriumi vizsgálatát végezte el: a gyártmányok több mint harmada felelt meg az előírásoknak, ami jelentős javulásnak számít a korábbi esztendő adataival összevetve. A kifogásolt termékek esetében azonban többnyire nemcsak egyetlen hiba fordult elő, hanem akár hat-hét is.

A legjellemzőbb probléma az volt, hogy a vezetékeket nem rögzítették megfelelően a központi egységbe, így kisgyermekek is könnyen kihúzhatják, kicsavarhatják azokat. Gyakran ajánlottak kültéri használatra olyan füzéreket, amelyeket nem láttak el beázás elleni védelemmel, de arra is volt példa, hogy amerikai csatlakozódugóval szerelt tápegységet tartalmazott a csomag. Mindezek a hiányosságok áramütést vagy tüzet okozhatnak, tehát életveszélyesek.

Fogyasztóvédelmi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, hogy a világító dekorációs eszközöket célszerű szaküzletben megvásárolni.

Fontos, hogy kizárólag magyar nyelvű használati utasítással rendelkező terméket válasszunk, és ha tehetjük, győződjünk meg arról, hogy a vezeték nem cérnavékony. Ha a csatlakozódugó mérete kisebb a megszokottnál, vagy a minősége silánynak tűnik, ne vegyük meg – hangsúlyozzák – , a nagyon kicsi csatlakozódugók aljzatba való bedugaszolásukkor ugyanis áramütés-veszélyes helyzetet idézhetnek elő. Feltétlenül fontos, hogy a megvásárolni kívánt terméken legyen olyan címke, amelyen feltüntették a gyártó nevét vagy védjegyét, a termék azonosítójelét vagy számát, valamint a legfontosabb műszaki adatokat: feszültség, frekvencia, teljesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!