A szeretet egy életre szól

2021.12.19. 07:00

Egy szigetvári pad őrizte a lánykérés titkát hetven éven át

Látogatóba érkeztünk a pécsi Auth családhoz. Auth András és Kiss Rózsa 1951. december 15-én házasodtak össze, hetven éve gyakorlatilag el sem engedték egymás kezét, kitartottak egymás mellett jóban-rosszban.

Zsigmond József

Kiss Rózsa és Auth András hetven éve házasodtak össze

Fotó: Laufer László

Különleges levelet kapott az elmúlt napokban szerkesztőségünk. Ifjabb Auth András felesége keresett meg minket azzal, hogy 2021. december 15-én férje szülei házasságuk 70 éves évfordulóját ünneplik. Úgy gondoltuk, meglátogatjuk őket eme nagy nap alkalmából. Amikor fotóriporterünkkel, Laufer Lászlóval megérkeztünk a Losonc utcai ház elé, már várt minket Auth Ágnes. Elmondta, hogy szülei nagyon izgulnak. Beléptünk a takaros kis házba, nyílt az egyik szoba ajtaja, s megjelent a két ünnepelt: a 94 éves Auth András és neje, Kiss Rózsa. 
 

 

A szoba falán rögtön feltűnt egy fénykép, amelyen két egymásba fonódó kéz volt megörökítve, a bekeretezett képen egy felirat: 70 éve együtt, és egy nagy piros szív díszelgett felette. 
– Az unokám készítette nekünk. A fénykép Sopronban, a kedvenc városunkban készült, és a bekeretezett fotót a napokban kaptuk meg ajándékba. Mivel családunk egy része Székesfehérváron, Budapesten, Hosszúhetényben él, így a házasságunk 70. évfordulójának családi ünnepségét a múlt hétvégén tartottuk – mesélte mosolyogva Kiss Rózsa. 
A házaspár története az 1950-es években kezdődött. A friss tanári diplomával a kezében Auth András megérkezett Nagypeterdre, ahol a helyi általános iskolában kapott állást. Augusztus 30-a volt, Rózsa napja. 
– Emlékszem, az úton ment át, ahogy igyekezett az iskolába, és feltűnt nekem az idegen, akit addig nem láttam a településünkön – mesélte Kiss Rózsa, és közben férje kezét simogatta. 
 

Első látásra megtetszett neki, majd később újra találkoztak, és fellobbant a szerelem, ami azóta is tart. Auth András egy szigetvári padon kérte meg kedvese kezét, ahová nemrégiben ellátogattak. Mint megtudtuk, a pad azóta is ott van. 1951. december 15-én házasságot kötöttek Nagypeterden. A család onnan Szentlászlóra költözött, ahol körzeti igazgató lett Auth András. Tíz év után visszaköltöztek Nagypeterdre, majd Auth András a megyei tanács művelődési osztályára került, Pécsre, később a meszesi iskola igazgatójává nevezték ki, illetve a belvárosi iskolában mint igazgatóhelyettes tanított német szakon. 
 

– Örülök neki, hogy sokan gondolnak ránk. Nagypeterd díszpolgára lettem, Szentlászlón emléktáblát kaptam, illetve sok diák küld ünnepekre levelet, képeslapot. Nemrégiben volt tanítványomtól, Szücs-Gáspár Borbálától a Csillagot jártam című könyv érkezett. Ezt írta: Bandi bácsinak, kedves egykori tanáromnak – mutatta örömmel Auth András. 
Kiss Rózsa 15 évig hivatásos édesanya volt, háztartást vezetett, gyermekeit nevelte. Amint bekerültek Pécsre, egy kézműves szakkört alakított, amit 30 évig vezetett. Dolgozott a gyermekvédelemnél, illetve a Baranya Megyei Moziüzemi Vállalatnál volt statisztikus. 
Az örök házasság receptjét tudakoltam, amire együtt adták meg a választ: a szeretet, a kölcsönös tisztelet, és ne csak fogadalom legyen az, hogy jóban-rosszban együtt legyünk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!