Jelentős összeg

2021.12.09. 20:00

Egyedül dönthet majd hatszázmillió forintról a pécsi polgármester

Bár annak a különleges jogrendnek már vége van, hogy a polgármesterek önállóan döntsenek a közgyűlés helyett, Péterffy Attila, Pécs polgármestere most azt a javaslatot tette le a képviselők elé, hogy 600 millió forintnyi közpénzről dönthessen egyedül a szabadságolások, az ünnepek idején.

Bóka Máté

Fotó: Loffler Péter

Miközben 2019-ben még átláthatósággal kampányoltak a baloldaliak, és ezt ígérték meg az őket megválasztóknak, ám most egy, Péterffy Attila polgármester által jegyzett előterjesztésben az áll, hogy „az előzetes számítások szerint” 600 millió forintos „működésbiztonsági keretet” szükséges felállítani, „melynek felhasználásáról a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester javaslata alapján a polgármester dönt összeghatártól függetlenül, a közgyűlés utólagos tájékoztatása mellett”. Mindez pedig azt is jelenti, hogy a választáson nem induló, kívülről beemelt, remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Ruzsa Csaba javaslata alapján Péterffy teljesen egyedül akár 600 millió forintról is dönthetne anélkül, hogy erről a pécsiek által megválasztott képviselőket megkérdezné előzetesen. 
 

 

Az ügy a gazdasági és költségvetési bizottság elé került, ahol hiába tudakolta azt a grémium fideszes tagja, Barkóczi Csaba, hogy pontosan mire is szánják ezt a pénzt, nem kapott rá pontos és érdemi választ még a közgazdász végzettségű szocialista bizottsági elnöktől, Schmuck Rolandtól sem. Ezért magunk is megkerestük az MSZP-s politikust, hogy megtudjuk, pontosan mire is fordítják ezt az összeget, vagy miért nem határoztak meg sokkal nagyobb, vagy éppen sokkal kisebb összeget, illetve szerinte ez a lépés mennyiben segíti elő az átláthatóságot? A politikus azonban csak részben válaszolt, illetve kitért a válasz elől. 
 

Schmuck Roland arra hivatkozott, hogy a gazdaságban „jelentős áremelkedés tapasztalható”, mely befolyásolja az önkormányzati cégek, intézmények költségszintjét is. Korábban két közgyűlés között a polgármester 50 millió forintos keretösszegről dönthetett, de ez nem szavatolja a működés biztonságát. A működésbiztonsági keret célja, hogy az év végi zárás és a jövő év kezdése zökkenőmentesen megvalósítható legyen mind az önkormányzati cégeknél, mind az intézményeknél, tehát a bérek és más költségek, például a rezsiköltségek kifizetésében ne történjen fennakadás. Szerinte a polgármester majd be fog számolni a kifizetésekről – mondta. 
Barkóczi Csaba szerint azonban valótlant állít az elnök, hiszen valóban volt áremelkedés, de nem tizenkétszeres mértékű, mint amilyen arányban meg akarják emelni 50 millióról 600 millióra a polgármesteri keretet. 
– Rendkívüli testületi ülést is össze lehetne hívni az ügyben – javasolta, majd hozzáfűzte: „Péterffy Attila nagyobb átláthatóságot és demokráciát ígért a pécsieknek, ehhez képest úgy viselkedik, mintha a városnak ő lenne a kiskirálya”. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!