Alapkőletétel

2022.01.31. 20:00

Elkezdődött a Váralja utca fejlesztése Siklóson

Elkezdődött a Váralja szegregátum rehabilitációját célzó projekt infrastrukturális beruházásainak kivitelezése. A fejlesztéseket érintő célterületen, a Váralja utcában tegnap délután tette le a projekt alapkövét Riegl Gábor polgármester és Nagy Csaba országgyűlési képviselő.

Rajnai-Zsíros Krisztina

A helyben lakók érdeklődése mellett kaphat mostantól új lendületet a siklósi Váralja-projekt

Fotó: L.L.

A Váralja utcában élők, tehát a projekt kedvezményezett lakosai részvételével tartották meg tegnap a projekt hivatalos nyitórendezvényét. Riegl Gábor, Siklós polgármestere elmondta, hogy az elmúlt évtizedben nagyon sok szó esett arról, hogy hogyan lehet az itt élők életkörülményeit javítani, de érdemi változás sokáig nem történt. A képviselő-testületnek ugyanakkor az önkormányzati ciklus elején az volt az elsődleges és egyik legfontosabb célja, hogy az előző városvezetés által elnyert projekteket minél előbb a kivitelezés szakaszába juttassák. Két év elteltével ez a harmadik, és egyben utolsó ilyen megörökölt pályázati program.

 

– A projekt képzés-felzárkóztatás része hamar el tudott indulni, az infrastrukturális rész viszont a mai napig váratott magára. Köszönöm a magyar kormány és Nagy Csaba országgyűlési képviselő támogatását, hiszen költségkiegészítéseként 256 millió forintos többlettámogatást kaptunk, így megvalósulhat az a fejlesztés, amelynek az alapkövét ma itt letesszük – fogalmazott a városvezető. Elmondta, fontos területről van szó, hiszen ez a rész a várat és a fürdőt köti össze, ezért az önkormányzat nem titkolt célja az is, hogy néhány év múlva átforduljon ez a fejlesztés egy turisztikai akcióterületté, de ehhez előbb rendet kell tenni és vonzóvá kell tenni a területet. 

Helyére került a program indulását jelképező időkapszula

Forrás: L.L.

Az infrastrukturális fejlesztések a Váralja utca keleti részét (a Váralja utca 1-37. szám közötti szakaszát) érintik. A programban résztvevők, rossz állapotban lévő házakból kiköltözők a város integrált lakókörnyezeteibe, felújított önkormányzati bérlakásokba költöznek, az akcióterületen lebontott ingatlanok helyén pedig közösségi célra hasznosítható nyitott terület, valamint gyalogos sétány és pihenőtér létesül.

 

Nagy Csaba örömmel köszöntötte a megyei önkormányzat munkatársait, akikkel korábban sokat dolgoztak ezért a projektért. Ez egyébként a megyében a jelenleg a legnagyobb értékű fejlesztés, hiszen a Siklós Váralja projekt soft (felzárkóztató) és infrastrukturális része összesen 915 millió forint. 

– Szerettünk volna a Váraljában élőknek, illetve rajtuk keresztül minden siklósinak egy olyan programot idehozni, amely előreviszi az itt élők sorsát, és segít a városnak is, hiszen a szegregátumot megpróbáljuk felszámolni, és az együttélést segíteni – fogalmazott a képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!