Tippek, tanácsok

2022.02.19. 15:40

Az ügyfélkapun át nincs sorban állás és még spórolhatunk is

Kevesen tudnak róla, hogy a Személyreszabott Ügyintézési Felületen (SZÜF) néhány kattintással elintézhető a lejárt jogosítvány automatikus meghosszabbítása. Ha ezt a megoldást választjuk, megspórolhatjuk a négyezer forintos ügyintézési költséget és egy unalmas sorban állást.

Radnai Balázs

Hosszú hónapok óta halogattam lejárt vezetői engedélyem meghosszabbítását, mivel a veszélyhelyzet miatt júniusig nem büntethetnek a lejárt dokumentumok miatt. A halasztás oka annak is köszönhető, hogy bármi mást szívesebben csinálok a sorban állásnál. 

Ezért is örültem meg, amikor egy ismerőstől értesültem arról, hogy ez a procedúra teljességében megúszható. Úgy döntöttem hát, hogy mégsem várok nyárig, és otthonom kényelméből intézem el a jogosítvány meghosszabbítását, az ezzel megspórolt négyezer forintot pedig okmánybélyeg vásárlása helyett valami hasznosabb célra fordítom. Ennek menetét szeretném megosztani azokkal az olvasókkal, akik hasonlóképpen spórolnának maguknak időt és pénzt. 

Az első teendő természetesen az időpont-egyeztetés a háziorvossal. A procedúrában ez az egyetlen lépés az, amit nem lehet elintézni néhány kattintással az interneten. A szokásos rutinvizsgálat után a doktornő feltöltötte az eredményeket a felhőbe. Ezt követően ért az első meglepetés, a rendelőből kilépve épp az autóba készültem beszállni, mikor sms-üzenet érkezett a telefonomra, hogy bejegyzésre került a vezetői jogosultságom és az ehhez kapcsolatos okmány gyártása megkezdődött. Másnap délelőtt azonban még ennél is nagyobb meglepetés ért: újabb üzenet érkezett, melyben arról értesítettek, hogy vezetői engedélyemet postára adták – mindezt alig tizenkét órával azután, hogy a vizsgálatra megérkeztem a háziorvosi rendelőbe. 

A lejárt jogosítvány meghosszabbításához tehát mostantól nincsen más dolgunk, mint elmenni a kötelező orvosi, alkalmassági vizsgálatra és megvárnunk, amíg ennek eredménye felkerül a felhőbe. Ezt követően egy héten belül megérkezik az új dokumentum a postaládánkba. 

Természetesen annak, hogy mindezt ily könnyedén elintézzük, előfeltétele az, hogy legyen regisztrációnk az Ügyfélkapun, illetve, hogy az állami rendszerben legyen egy három évnél nem régebbi igazolványképünk. Előbbihez elengedhetetlenül be kell fáradnunk az okmányirodába, utóbbit azonban egy ügyintézővel folytatott videócset során is beküldhetjük telefonunkon vagy számítógépen keresztül. 

 

Egyszerű a jogosítvány meghosszabbítása 

A bejelentkezés után sorban végigkattintunk az „Okmányok > Vezetői engedély > Életút-szolgáltatás a vezetői engedély automatikus hivatalbóli kiállításához” menükön. Itt elindítjuk az ügyintézést a megfelelő gomb megnyomásával, majd engedélyeznünk kell a „Nyilatkozatok a vezetői engedély meghosszabbításához”, illetve az „Orvosi alkalmasság” státuszát. Amennyiben nincsen három évnél frissebb igazolványképünk felöltve a rendszerbe, úgy az „Arcképes, videótechnológián alapuló azonosítás” belépési mód kiválasztása után otthonunk kényelméből is lehetőségünk nyílik az igazolványkép elkészítésére. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!