Korszerűsítésen esett át

2022.02.15. 14:59

Tovább virágozhat a közösség fontos helyszíne Magyaregregyen

Korszerűsítették a helyi közösségi élet egyik legfontosabb helyszínét, az Arnold-házat.

M. R.

A Magyar Falu Program keretén belül megvalósult fejlesztésnek köszönhetően modern fűtési rendszerrel és nyílászárókkal látták el a patinás műemlék épületet. Az Arnold-ház a múlt század elején mészárszékként és kocsmaként is működött, ma könyvtárként, múzeumként, közösségi, művészeti programok, kiállítások otthonául szolgál. 

 

A fejlesztések ünnepélyes átadására február 9-én került sor, melyre dr. Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője is ellátogatott, beszédében hangsúlyozva a vidéki települések támogatásának fontosságát. Ez alkalomból Vida Zoltánné „Toma” festőművész kiállítását is megnyitották. A művész a Kaposvári Pannon Art Line Alkotóművészeti Egyesület, illetve a helyi 21. Századi Magyaregregyért Egyesület tagja. 

 

Az átadó- és megnyitóünnepségen Takács Kata népdalokat énekelt, Ákli Krisztián, az Oberon Társulat művészeti vezetője pedig szavalt, illetve felolvasta a 21. Századi Magyaregregyért Egyesület elnökének, dr. Varga Szabolcsnak a kiállítást megnyitó beszédét, aki karantén okán köszöntötte ily módon az egybegyűlteket, hangsúlyozva a művészet közösségekben és az egyének életében betöltött pótolhatatlan szerepét. 

– A művészet legfőbb jellemzője, hogy gyógyít és vigasztal, pusztán a létezésével hat mindenkire, aki a közelébe kerül – fogalmazott az elnök. 

 

Az Arnold-ház fontos szerepet tölt be a helyi közösség mindennapjaiban. A jellegzetes sváb stílusú épületben a helyi hagyományőrző felnőtt néptánccsoport rendszeresen próbál, mellettük hasonlóképp otthonául szolgál helyi gyermekekből álló Máré Manói tánc­csoportnak is. 

A helyi német nemzetiségi önkormányzat mellett a roma kisebbség is rendszeresen tart összejöveteleket az Arnold-házban, legyen az farsang, Mikulás-napi, karácsonyi ünnepség. 

A könyvtárban legutóbb farsangi kreatív napot szerveztek a kisebbek számára, illetve egy fiatal pécsi képzőművész hallgató, Nemes Bulle Johanna műveiből tartottak kiállítást. A közösségi házban az októberi idősek napi program sikere után márciusban nőnapi bálra készülnek a helyiek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!