Növekvő tendencia

2022.03.01. 07:00

Baranyában is népszerű lett az éves megyei e-matrica

Tavaly is folytatódott a pozitív tendencia a baranyai éves autópálya e-matrica értékesítésével kapcsolatban.

Palotás Péter (Forrás: Pécsi Újság.hu)

Nemcsak a matricaforgalom élénkül, egyre többen használják az autópályát is a térségből

Forrás: MW

Fotó: Balogh Ákos

Minden matricatípus értékesítésével kapcsolatban jelentős emelkedés történt 2021-ben az azt megelőző esztendővel összevetve. Országos szinten az éves e-matricákból például 2020-ban körülbelül 489 ezer, tavaly viszont már több mint 512 ezret adtak el. A heti (10 napos) engedélyek is szépen fogytak, az értékesített mennyiség 6,3 millióról csaknem 8 millióra növekedett. A megyei e-matricákból 2020-ban nagyjából 2,1 millió, míg tavaly 2,3 millió kelt el. 

 

A NÚSZ Zrt. lapunk érdeklődésére közölte, mind a hazai, mind pedig a külföldi fel­ségjelzésű járművekre történő vásárlásoknál a havi és a 10 napos vignettatípusok értékesítése emelkedett a leginkább. A növekedés a darabszám és az arány tekintetében a külföldi vásárlások esetében a nagyobb, ami azt mutatja, hogy a 2021-es évben elkezdtek visszatérni a nem magyarországi e-matrica-vásárlók. 

 

Az emelkedés Baranya megyére vonatkozóan is megfigyelhető, ezzel egy több éve tartó tendencia folytatódott tavaly. A 2021. évi megyei matricaértékesítési adatok alapján Baranya a 14. a megyék sorában. A 2021-es évre bő ezerháromszáz darabbal, valamivel több mint 6 százalékkal fogyott több (22.367 darab) ebből a megyei matricából, mint 2020-ra. 2019-re vonatkozóan 19.352 darab Baranya megyére érvényes vignettát vásároltak a közlekedők. 

 

Az éves megyei e-matricák iránti nagy érdeklődés érthető, hiszen ezek meglehetősen kedvező áron, 5.450 forintért vásárolhatók meg a NÚSZ Zrt.-től. 

Az értékesítési csatornák tekintetében összességében még mindig személyesen, a fizikai viszonteladóknál, például benzinkutakon és a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáiban veszik meg a legtöbb e-matricát a közlekedők, a vignettavásárlások bő 70 százaléka ebben a formában történik. Bár évről évre növekszik az elektronikus úton történő e-matrica-vásárlások aránya, még mindig csak megközelíti a 30 százalékot a NÚSZ Zrt. online viszonteladó partnerein és a társaság saját internetes értékesítési felületén zajló vignettavásárlások aránya. A Baranya megyei matricák körülbelül 65 százalékát személyesen szerzik be. 

 

A 2022-es évre – a 2021. decemberi előértékesítéssel együtt – egészen pontosan 6.421 darab Baranya megyei e-matrica fogyott február 23-ig. Egy évvel korábban ugyanezt az időszakot tekintve 5.679 darab Baranya megyére érvényes vignetta kelt el. A változás 13 százalék, 742 darab a 2022-es év javára – összegezte az adatokat a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!