Óvatosak és tapasztaltak

2022.03.01. 15:37

Hatvan év felett vezetünk csak valóban biztonságosan

Szinte hetente fellángol a vita, hogy az idős emberek hány éves korukig tudnak biztonságosan vezetni. A legfőbb érvek a tompuló reflexek, a különböző öregkori betegségek, melyek váratlan rosszulléttel, szellemi, fizikai kihagyással járhatnak.

Mészáros B. E.

Fotó: Shutterstock

Egy friss KSH-felmérés viszont éppen az ellenkezőjét igazolja, a kalapos öregúr és egész korosztálya a volán mögött a legkevesebb balesetet okozza. 

A 65 évnél idősebbek ugyanis az összes baleset 11,2 százalékáért, a 25–45 és a 45–65 közöttiek külön-külön kétszer ennyi esetért felelősek, sőt a 25 év alattiak is rájuk vernek néhány százalékkal. 

 

Tény az is, hogy az idősek nem sietnek semelyik napszakban, jobban féltik az autójukat és tapasztaltabbak a kormánykerék mellett, szóval lényegesen óvatosabbak. A lassabb vezetés pedig lehet, hogy bosszantó, de semmiképpen sem szabálytalan. Arról nem beszélve, hogy a belvárosi forgalomban egy-egy út során maximum néhány percet lehet nyerni pörgős vezetéssel, viszont a vele járó stressz jelentős közvetett károkat okoz. 

 

Ami az időskori betegségeket illeti, Magyarországon pillanatnyilag 50 éves korig tízévente, 50 év 60 év között ötévente, 60 és 70 év között háromévente, 70 felett kétévente kell egészségügyi alkalmassági vizsgálatra menni. S napjainkban egyáltalán nem adják ránézésre a pecsétet, az ellenőrzések igen alaposak, és mindenre kiterjednek. 

 

Az is igaz, hogy idővel tompul a problémamegoldó képességünk, lassabban látunk át szituációkat, ám éppen ezért vezet körültekintőbben a legtöbb idős ember. No és az sem utolsó szempont, hogy fél évszázados vezetői tapasztalattal senki nem indul útnak egy rossz műszaki állapotú kocsival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!