Nem kell többet körbe-körbe menni

2022.03.31. 14:57

Jelentősen okosodnak a belvárosi parkolók

Több városban gondot okoz, hogy a belvárosban szabad parkolót találjanak az autósok.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

Pár évvel ezelőtt Fejér megyében próbáltak ki egy új mobilalkalmazást, amely a sofőröknek abban segített, hogy könnyen találjanak üres parkolóhelyet a városban. 
– Székesfehérvár volt az első város, ahol kipróbáltuk az okosparkolót – mondta lapunknak a napokban Pakai Péter a Smart Lynx Kft. üzemeltetési menedzsere a pécsi Centrum parkolóban, ahol szintén elkezdték kiépíteni ezt az újfajta rendszert, amely Székesfehérvár mellett Budapest több kerületében működik már. 

 

A okosparkolós rendszernek az a lényege, hogy a parkolóhelyek útburkolatába lyukat fúrnak, melybe egy külső hüvely kerül beépítésre, és ebbe kerülnek a szenzorok. Ezek a műszerek érzékelik a mágneses tér változását, vagyis, hogy a parkolóhelyen áll-e autó vagy sem. Az így kapott adatokat továbbítják a központba, amit egy letölthető ­mobilapplikáció (Parker) révén megjelenik a telefonkészüléken, így a sofőr tudni fogja, hogy a közelben hol van szabad parkolóhely. 
– Pécs belvárosában közel 700 parkolót alakítunk át okosparkolóvá – tette hozzá Pakai Péter. 

 

Az első ütemben még csak két helyszínen dolgoztak, a Centrum parkolóban és a Czinderi utcában, majd várhatóan április második felében a Jókai utca 35 mögötti zsákutca, Perczel, Lyceum, Munkácsy, Fürdő, Goldmark, Bercsényi, Toldi, Gábor, Tímár, Felsőmalom, Király (Felsőmalom utca és Alsó-havi utca közti szakasz), Jókai (Rákóczi úttól északra), Váradi, Eötvös és a Dischka utca következik majd. 

 

Az első okosparkolók kialakítása kisebb nehézségekkel járt, mivel a korábban kihelyezett tiltótáblák ellenére sajnos itt is voltak olyan sofőrök, akik rossz helyen parkoltak. Arra a kérdésünkre, hogy mikortól élesedik a rendszer, azt a választ kaptuk, hogy a telepítés után pár hét múlva. 

 

– Kell egy kalibrációs idő, ami a parkolási események számától függ, vagyis hogy mennyien használják. A műszer két-három hét múlva 99 százalékban pontos adatokat közöl a szabad és a foglalt helyekről – közölte Pakai Péter. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!