Népszerű a Rubik-kocka is

2022.03.13. 20:24

Magyarország Japánban dolgozó nagykövete osztotta meg tapasztalatait a hallgatósággal

Palanovics Norbert tokiói magyar nagykövet volt a Mathias Corvinus Collegium pécsi képzési központjának vendége a minap. A pécsi származású közgazdász – aki korábban sport iránti lelkesedése okán futball-játékvezetőként is tevékenykedett – nagyköveti munkájáról, illetve a Japán kultúráról szerzett tapasztalatairól mesélt.

Mohay R.

Fotó: Nagy Laura

Palanovics Norbert az egyetem befejezése után egy évet egy mexikói magánegyetemen tanított, majd 2004-ben japán állami ösztöndíjjal került Oszakába. Négy év múlva a Nagojai Egyetemen doktorált nemzetközi kapcsolatokból, doktori értekezése során a japán külpolitikát vizsgálta. A kutatás mellett tudósítóként is dolgozott magyar folyóiratoknak. Ez idő alatt a Pick Szeged is megkereste, s rövidesen a hazai márka tokiói irodájának vezetője lett. Sikerre vitte a vállalkozást, a Pick termékek egyik legnagyobb exportpiacává vált Japán, a legnépszerűbbnek a mangalica-készítmények bizonyultak. A kereskedelem világa után a diplomáciai pálya következett, jelenleg nagykövetként képviseli Magyarország érdekeit – megbízólevelét 2016 decemberében adta át a japán császárnak. 

 


Palanovics Norbert elmondta, munkája során fontos szempontnak tartja, hogy hidat teremtsen a magyar és a japán kultúra között, a nagykövetség egyfajta interfész, kapcsolódási pont legyen. Elmondása szerint Japán és Magyarország között jó a viszony, s a helyi társadalom néhány magyar termék által is ismeri hazánkat. Kiemelte a Herendi Porcelánmanufaktúrát, amely jól felépített piaci pozícióra tett szert Japánban az elmúlt évtizedekben. 
A nagykövet arról is mesélt, hogy Japánban népszerű a magyar zenei kultúra, főként a Kodály-módszer, amelyet használnak is a helyi zeneoktatásban. Sőt, a Rubik-kockát is sokan ismerik, azonban nem mindenki tudja, hogy magyar találmány.

 

Ezért ennek népszerűsítésére, magyar eredetének megismertetésére is törekednek: rendezvénysorozatot is szerveztek a Rubik-kocka kapcsán. Helyi művészeket, kreatív szakembereket, séfeket és cukrászokat kértek fel, hogy hozzanak létre a kreatív találmány által inspirált alkotásokat. A nagykövet szerint ugyanis a Rubik-kocka jól reprezentálja Magyarországot: ötletes és eredeti, egyúttal méretéhez képest rendkívül kreatív és megvan benne a lehetőség arra, hogy világszintű sikereket érjen el. 
 

Címkék#mcc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!