Érdemes tudni

2022.04.18. 16:41

A lakások vezetékéért nem a ház a felelős

W. K.

Fotó: Laufer László

A társasházakban a közműszolgáltatások igénybevételének speciális módja valósul meg, mivel az egyes lakások, helyiségek tulajdonosai, valamint a társasház közössége is a közműszolgáltatások használója. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szakemberei iránymutatásul összegyűjtötték a témában a társasházakra vonatkozó legfontosabb szabályokat.

A tulajdonosok számára fontos tudni, hogy a közműszolgáltatók, az elosztók csak az úgynevezett csatlakozási pontig tartó vezetékszakasz karbantartásáért tartoznak felelősséggel. A csatlakozási pontot követő („belső” vagy „összekötő”) vezetékekért a társasház és a társasházi helyiségek tulajdonosai a felelősek, a társasházi szabályzatokban meghatározottak szerint. 

– Fő szabály, hogy az egyes lakások belső vezetékeinek épségéért mindenképpen a lakások tulajdonosai a felelősek – hangsúlyozza a hivatal.

Ha a fogyasztónak problémája adódik a társasházban elhelyezkedő vezetékek üzemelésével kapcsolatban, elsősorban a ház kezelőjét kell megkérdeznie a javítás, hibaelhárítás lehetőségéről, annak megvalósításáról. Ha megállapítható, hogy a probléma nem oldható meg a társasház intézkedéseivel, akkor indokolt a közműszolgáltató vagy a hálózati elosztó megkeresése. 

Bizonyos esetekben viszont a kijelölt hatóságokhoz lehet fordulni: a MEKH a műszaki és szerződéses ügyekben járhat el, míg a kormányhivatalok többek között a méréssel, számlázással, elszámolással kapcsolatban felmerülő vitás kérdésekben dönthetnek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!