Jó tanácsok

2022.04.01. 12:26

A plombák védelme a fogyasztó feladata

A villamosenergia, a földgáz vagy az ivóvíz szabálytalan vételezése elsősorban akkor fordulhat elő, ha a fogyasztó eltávolítja, meghamisítja, esetleg szándékosan megrongálja a mérőóra vagy a mérési rendszer plombáit, jelzéseit, és ezzel a beavatkozás lehetővé teszi a fogyasztó méretlen vételezését.

Fotó: Shutterstock

– A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) fogyasztóvédelmi ügyfélszolgálatára érkező beadványok jelentős része ilyen ügyekkel kapcsolatos. Fontos leszögezni, hogy a szabálytalan vételezés élet- és balesetveszélyes, emellett több százezer forintos kötbérfizetési kötelezettséget is eredményezhet – hívja fel a figyelmet a hivatal. 
Emellett azt is külön kiemelik, hogy a fogyasztó szabálytalanul vételez abban az esetben is, ha a fogyasztásmérő megbontásával vagy annak megkerülésével méretlenül veszi igénybe a kívánt szolgáltatást. 

 

Ugyanilyen szabálytalan az a helyzet is, amikor a fogyasztó nem jelenti be haladéktalanul a szolgáltatónak a fogyasztásmérő plombáinak, jelzéseinek sérülését vagy hiányát. Szintén komoly problémát jelent az, ha a szolgáltató engedélye nélkül rácsatlakozik valaki a vezetékrendszerre, illetve önkényesen visszakapcsolja a szolgáltatást az adott felhasználási helyen. 

 

Fontos tudni, hogy a fogyasztásmérő, a mérési és vezetékrendszer, a plombák, illetve a szolgáltató által elhelyezett egyéb jelzések védelme kifejezetten a fogyasztó kötelessége. Egyszerűen fogalmazva: abban az esetben, ha a mérőórán valamilyen rendellenességet fedezünk fel – hiányoznak a plombák, megsérült vagy eltűnt a mérő –, késlekedés nélkül jelezzük ezt a szolgáltatónknak vagy szükség esetén a rendőrségnek. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!