Kolbászillat és zene a sportcsarnokban

2022.05.01. 20:00

Legyűrte a Covidot a kolbásztöltő fesztivál - Galéria!

A Covid-világjárvány többször áthúzta a XI. Komlói Nemzetközi Kolbásztöltő Fesztivál időpontját. Tavaly februárra tervezték először, ám a vírus miatt elhalasztották. Utána betervezték az adventi időszak elé, majd idén februárra, de a járvány nem és nem engedett. A komlóiak nem adták fel, múlt hét végén szombaton a sportcsarnok kolbász­illattal, zenével telt meg.

Zs. J.

Fotó: Laufer László

– Nem egy normális farsangi időszak, de erre az időszakra tettük, ugyanis pályázati támogatás is benne volt a fesztiválban, így sürgetett az idő. A fesztivál remélhetőleg alkalmas arra, hogy a Covid után az emberek kiengedjék a fáradt gőzt – mondta lapunknak szombat délben Polics József komlói polgármester. 

A komlói kolbásztöltő fesztivál egy baráti társaság összejöveteléből nőtte ki magát városi rendezvényé. Kezdetben a vízmű éttermében, az 501-es szakmunkás képző ebédlőjében rendezték, majd a sportcsarnokba költözött. A kolbásztöltő versenyre idén 51 csapat érkezett a többi között Oroszlóról, Lippóról, Lánycsókról, Kásádról, Magyaregregyről, de cégek, önkormányzatok is jelentkeztek. 

– A fesztivált a komlói önkormányzat és a Komlói Honismereti és Városszépítő Egyesület közösen szervezi. Minden évben megpróbáljuk még látványosabbá, vonzóbbá tenni. Pár éve bevezettünk egy látványdisznóvágást, hisz vannak olyan gyerekek, akik sose láttak még ilyet – említette meg a polgármester. 

Szombat reggel a komlói fúvószenekar térzenéjével indult a fesztivál, majd a disznóvágás után elkezdődött a kolbásztöltő verseny, és a sportcsarnokban reggel tíztől este fél tízig három váltott zenekarral folyamatosan szólt a zene. 


Titkos recept


Mint megtudtuk, a fesztiválnak külön indulója van, illetve idén megpróbáltuk a komlói önkormányzat receptjét is megszerezni. Annyit sikerült megtudni, hogy a polgármester receptúrája szerint készül. Mivel Polics József horvát származású, így a komlói kolbász egy kicsit eltért a hagyományos magyaros ízvilágtól. A fűszerek a só, bors, jó magyar paprika, fokhagyma mellett egy kicsi kömény, cukor és szegfűbors került bele. A rendezvényen a Békéscsabai Kolbászklub is jelen volt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!