Új oldalát mutatja

2022.05.09. 11:30

Tanít, rendez, s olykor fellép Herczeg Adrienn

A Pécsi Országos Színházi Találkozón egyedül Herczeg Adrienn nyert pécsi női színészként szakmai díjat: a Legjobb színésznőnek választották 2009-ben. Több mint 15 éve érkezett Pécsre, letelepedett, de már nem játszik egyik teátrumban sem. Viszont két darabot is rendezett, és tanít a Művészeti Szakgimnázium és Szakközépiskola drámatagozatán.

Mészáros B. Endre

– A Démon Gyermekeit rendezi a Művészetek és Irodalom Házában, a Visszhangot a Harmadik Színházban. Tekinthető ez rendezői debütálásnak? 
– Nem hiszem. A Visszhang egy függőségről szóló történet, aminek a félórás filmváltozata volt az első „rendezésem” profi színészekkel. Aztán szintén a Tandem Színházzal csináltuk A leprikónok átkát, és a Vissz­hang film alapján írt drámát is, melyet május 17-én láthat a közönség a Pécsi Harmadik Színházban. A diákjaimmal más a helyzet, mivel tanítok a pécsi Művészetiben drámatagozaton és a felnőtt színészképzőn, tavaly rendeztem már vizsgaelőadást, a Kartonpapát, és idén szintén vizsgaként látható A Démon Gyermekei is a Művészetek és Irodalom Házában. 

– A rendezés akkor mostantól fut tovább? 
– Fogalmam sincs. Nem gondolok magamra rendezőként. A Tandemmel jól tudok együtt dolgozni, a tanítást pedig annyira szeretem, hogy jelenleg főállásban csinálom. Alapjaiban azonban színész vagyok, és azt hiszem, mindvégig az is maradok. 

– Mikor jött a színészoktatás? 
– Még a Vígszínházban voltam tag, amikor elkezdtem a Pesti Magyar Színiakadémián tanítani, a pécsi Művészetiben pedig hét esztendeje vagyok részese az oktatásnak. 

– Színészként 2017 óta szabad­úszó. Ez most mit jelent? 
– Az igazgatóváltás óta nem hívtak a Pécsi Nemzetibe. Budapesten két darabban játszom az Átrium Színházban: az Alföldi Róbert rendezte Jegyzőkönyvben és Az öldöklés istenében. 

– Van még egy népszerű terület, a film, ahol évek óta mindig ott található valamelyik izgalmas új alkotásban. 
– Ez működik most is. Tavaly például forgattam a Mellékhatásban, az idei produkcióról pedig még nem árulhatok el semmit. 

– A pécsisége megingathatatlan? 
– Itt vettünk házat, itt élünk a családommal. A Nógrád megyei Nagyorosziból érkeztem, ott élnek a nővéremék és az édesanyám, de oda már csak látogatóba járok. 

A Három nővértől az Istenítéletig

Herczeg Adrienn 1978-ban született Balassagyarmaton. Vácon járt középiskolába, 2004-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, Hegedüs D. Géza osztályában. Rögtön a Pécsi Nemzeti Színházba szerződött, ahol a Három nővérben mutatkozott be a baranyai közönségnek. 2009-ben a POSZT Legjobb színésznője lett az Istenítéletben és a Képzelt betegben nyújtott alakításával, 2010-ben megkapta a Baranya megyei Prima díjat. 2011–2017 között a Vígszínház tagja volt, 2017-től szabadúszó színész. Férje: Urbán Tibor színművész 2007-től. Fiuk, Herczeg-Urbán Benő 9 esztendős. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!