Csak ígérgetnek

2022.08.26. 07:17

Elbukta a pályázati pénzt és még büntetőkamatot is fizet Pécs

Újabb pályázati forrást bukott el a pécsi baloldal, miután a kerékpárutakra nyert összeget is vissza kell fizetni, ráadásul büntetőkamattal. Nem ez az első projekt, amit leállítanak és van, amit megígértek, de el sem kezdik.

Bóka Máté

Az előző városvezetés még 800 millió forintot nyert arra, hogy a régi Vásárcsarnokot átalakítva munkahelyteremtő beruházással irodaházat alakítsanak ki. A baloldali városvezetés azonban ezt a projektet lefújta, és azt találta ki, hogy a 6-os út mentén, a buszpályaudvar mellett egy hotelt építsenek fel a régi épületben. Szintén még az előző önkormányzat idején, 2019 szeptemberében jelentették be, hogy közel félmilliárdból munkásszállót hoznak létre, a létesítményre a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. a Pénzügyminisztérium által meghirdetett pályázatán 370 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. A baloldali városvezetés idején ebből sem lett semmi. 

A közelmúltban aztán a Jobbik-MSZP-DK-LMP-s városvezetés három csapadékvizes főgyűjtő és a Meszes-patak rendbetétele kapcsán is megszüntette a már megkötött vállalkozói szerződéseket – állítólagosan – az áremelkedésre hivatkozva, mert még kellett volna 470 millió forintnyi többlet. A baloldal azonban pénzhiányra hivatkozott, holott 2021-ben 8,1 milliárd forintnyi hitelt felvettek már különböző célokra. Ezzel kapcsolatban még azt is állították, hogy majd átütemezik, csakhogy mindez már csupán találgatás. 

Legutóbb pedig Kertvárost a belvárossal összekötő kerékpárutat fújták le szintén azzal az indokkal, hogy nincs meg rá a többletforrás. A minap megtartott költségvetési és gazdasági bizottsági ülésen az is kiderült, hogy vissza kell fizetni 310 millió forintnyi, már az előző városvezetés idején elnyert összeget. 

– Nem elég, hogy leállítják a munkát, nem elég, hogy vissza kell fizetni a pénzt, még büntetőkamatot is fizetni kell. Ahhoz, hogy ezt a büntetőkamatot ki tudja fizetni a város, hitelt vesz igénybe. Ez abszurd. 

– mondta Barkóczi Csaba, a bizottság fideszes tagja, aki nem is támogatta az ötletet, ám a Jobbik, az MSZP és a DK jelenlévő képviselői igen. Akik azzal érveltek, hogy "ebből az összegből nem lehetett megvalósítani a programot".

Csakhogy a nemzeti oldal már többször világossá tette, hogy a tanácsadói, a biztosi kifizetéseken, a bérelt polgármesteri autón, a megemelt, luxus kategóriát jelentő cégvezetői béreken és prémiumokon, az "átvilágítással" megbízott ügyvédgárdán is lehetne spórolni, ezek összege több száz millió forintos megtakarítást hozhatna. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!