A létéért küzd a közétkeztetés

2022.09.25. 11:00

A szakember szerint betarthatatlan az ételek sótartalmára vonatkozó előírás

Elkezdték a közétkeztető cégeket büntetni amiatt, mert az előírt mennyiségnél több sót tartalmazott a napi menü. A 2015-ös közétkeztetési rendelet erről szóló részét tavaly szeptember óta kell betartani, ugyanakkor – mint azt lapunknak Zoltai Anna, a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetségének (KÖZSZÖV) elnöke elmondta, – betarthatatlan az előírás.

Zs. K.

Ma a közétkeztetés a létéért küzd a nyersanyag- és a rezsi áremelkedések miatt, és ebben a nagyon nehéz helyzetben még most forrásokat is vonnak el a szegmenstől, büntetéssel. Zoltai Anna elmondta, Baranya megyében is büntettek már meg közétkeztető céget, ami azért is elfogadhatatlan, mert egyszerűen nem tartható a sótartalomra vonatkozó előírás. 

– Már a beszállított élelmiszerek sótartalma sem támogatja azt az elvárást, ami a rendeletben pont egy éve szeptemberben életbe lépett. Óvodásoknál 2, másoknál 3,5 gramm sót tartalmazhat a napi menü. Ez nem tartható, hiszen a felvágottak, a sajtok, a hús, a húskészítmények, vagy a pékáruk már tartalmaznak annyi sót, hogy sok esetben az ebédhez nem is adnak, vagy elvileg nem adhatnának. Só nélkül viszont nem lehet főzni, ezt mindannyian tudjuk, hiszen a sónak ízfokozó szerepe is van, emellett a fogyasztó a sóhiányt nagyon gyorsan érzékeli, és otthon sem ahhoz szokott, hogy sómentesen, vagy nagyon kevés sóval étkezik, hanem pont abban az élelmiszerkörnyezetben él, amelyben magas a sótartalom – mondta a KÖZSZÖV elnöke. 

– Az a baj, hogy az egészet nem jól közelítjük meg. Mert ha most a sóhiány miatt elutasítja a gyerek az ételt, és ezért éhes marad, az legalább akkora egészségügyi kockázat, mint az, hogy a sótartalom esetleg néhány esetben magas vérnyomást okoz negyven év múlva. Ráadásul a mai élelmiszerárak mellett megindul egyfajta pazarlás, hiszen azt az élelmiszert, amit nem ettek meg, kidobjuk – magyarázta Zoltai Anna. További probléma, hogy nem látszik a hatóság segítő szándéka sem, pedig valakinek el kellene mondania, hogyan lehet a fogyasztó számára is elfogadhatóan ezt a sómennyiséget tartani. A közétkeztetők, az élelmezésvezetők nem láttak kipróbált recepteket, vagy 10 napra előre összeállított, nagy mennyiségben készíthető menüt, amely támpont lehetne.  

A KÖZSZÖV elnöke hangsúlyozta: lehet kevés só, vagy só felhasználása nélkül jól főzni, de nem abból az árból, amiből a közétkeztetés főz. Ott más minőségű alapanyagokkal kell dolgozni. Az a fagyasztott zöldség, amiből a közétkeztetőnek főzni kell, az nem ugyanaz, mintha valaki a biogazdaságból a frissen leszedett zöldséget használja fel. Más az ízhatása. A sónak ráadásul az ízhatás mellett más szerepe is van: a pékárunál például a szerkezet kialakításában, a húskészítményeknél a tartósításban van jelentősége, tehát nem lehet olyan könnyen ezen változtatni. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!