Pillants a tudomány mögé!

2022.09.29. 17:30

Ingyenes ismeretterjesztő előadások 0–99 éveseknek a Kutatók Éjszakáján

E hét végén, péntek-szombaton ismét feltárulnak a tudomány rejtett titkai az utca embere előtt is. A Kutatók Éjszakáján Pécsett is több száz programon és előadáson szerezhetnek érdekfeszítő információkat az élet szinte minden területéről kicsik és nagyok.

Sz. Zs.

20210923 Nyíregyháza A Nyíregyházi Zrínyi Ilopna Gimnázium és Kollégium is csatlakozott az idei „Kutatók éjszakája” programjához, mely keretében kipróbálhatták például az „inverz porszívó” vagy a lumineszcencia jelenségeit is. fotó: Sipeki Péter (SP) Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

Az ország 50 városának 200 helyszínén ezúttal minden korábbinál izgalmasabbnak ígért 2500 előadáson várják a Szeptember 30-31-én a szervezők – saját hírverésük szerint 0–99 év közötti – látogatókat. Az egyetemek, kutatóintézetek, levéltárak, múzeumok és ismeretterjesztő társaságok interaktív foglalkozásai a járványos online-évek után végre ismét személyesen látogathatók.

Pécsett hagyományosan a Pécsi Tudományegyetem a tudós házigazda, és itt még csak álmatlan éjszakákra sem kell készülniük az érdeklődőknek, hiszen a programok javát péntek délutántól késő estig rendezik.

Látványos programokkal várta az érdeklődőket a Kutatók Éjszakája
Fotós: Löffler Péter

A sorban olyan különlegességekkel, mint a feledékenység vagy a félelem biológiája, a szín- és térlátás, illetve a vizuális illúziók. De virtuálisan bekukkanthatunk egy szívsebészeti műtőbe, sőt, egy boncterembe is, feltárulnak előttünk a szövettan rejtelmei. Kaphatunk némi ízelítőt hétköznapi életünk számos területének tudományos megközelítéseként például a használtautó-vásárlás buktatóiról, és beavatnak a fogszínű tömítések készítésének kulisszatitkaiba is. A technológia gyorstalpalója mellett kézbe vehetünk 3D nyomtatón készült tárgyakat, de nem éri csalódás a sportot kedvelőket sem, akik többek között a labdarúgó Bajnokok Ligája izgalmairól cserélhetnek eszmét.

© Cseh Gábor
Fotós: Cseh Gábor

És ha már egyetem, beavatnak a diplomások sikeres munkakeresésének titkaiba, míg a mesehősök igazi betegségei című előadással kimondottan a gyerekek érdeklődésére számítanak. Akik bepillanthatnak egy egér belsejébe is – anélkül persze, hogy szegényt szétszerelnék –, de kiereszthetik a hangjukat egy zajszintet mérő igazi ordítóversenyen is.

Minden programon ingyenes a részvétel, ám néhány helyen előzetes regisztrációhoz kötik. A pécsi programokat a kutatokejszakaja.pte.hu oldalon lehet megtalálni, ahol tudományterület, helyszín, idősáv, ajánlott életkor alapján szűkíthetjük a találatokat.

Európa-szerte másfél évtizede népszerűsíti a tudományokat

A Kutatók Éjszakája (Researchers’ Night) az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával kontinensszerte megrendezett tudomány-népszerűsítő fesztivál. 2005 óta évente, minden év szeptemberének negyedik péntekén, 2018 óta számos városban péntek-szombaton rendezik. A program célja, hogy a kutatókat, kutatásokat közelebb hozza az emberekhez, bemutassa munkájuk sokszínűségét és felhívja a figyelmet a tudomány szerepére a mindennapi életünkben. Továbbá, hogy a fiatalok számára vonzóvá tegye a kutatói karriert, így segítve a tudományos utánpótlást. Láthatóvá teszi a kutatók munkájának társadalmi hasznosságát, eredményeiket interaktív, kézzelfogható és vonzó formában mutatja be. Magyarország 2006-ban csatlakozott programhoz, 2008-tól a PTE is különleges előadásokat, laborlátogatásokat, interaktív programokat szervez. Az elmúlt több mint egy évtizedben a résztvevő karok és programok száma is megsokszorozódott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában