„Az ember el lehet pusztítani, de egy eszmét”

2022.10.07. 12:22

A megyei önkormányzat és a polgári oldal is megemlékezett az aradi vértanúkról Pécsen

M. R.

Forrás: Őri László Hivatalos Facebook Oldala

Rendhagyó megemlékezést tartott Pécsett a Baranya Megyei Önkormányzat az Aradi Vértanúk Emléknapján.

– Európában Magyarország önálló, független, szuverén állam, és egy nemzetnél sem vagyunk alábbvalóak – Őri László megyei elnök megemlékező beszédében Zrínyi Miklós író, hadvezér gondolatait idézte. A megyei elnök úgy fogalmazott, legyünk büszkék arra, hogy évszázadokig mi védtük a keresztény Európát, és azt tesszük ma is.

Forrás: Őri László Hivatalos Facebook Oldala 

Pécsen, a Baranya Megyei Közgyűlés Dísztermében tartotta közös megemlékezését szerda este a megyei önkormányzat és a polgári oldal. A rövid megemlékező műsort követően a megyei elnök 173 évvel az aradi vértanúk kivégzése után arról beszélt, hogy az embert el lehet pusztítani, de egy eszmét nem. A magyar honvédtábornokokat lelövethette, fölakaszthatta Haynau, de amiért harcoltak, Magyarország függetlensége és felszabadítása, azt nem tudták a magyarság szívéből, lelkéből kiölni – hangzott el az emlékezésen.

Őri László beszédében kiemelte, ma sem engedhetünk a ‘48-ból!

– Nem engedünk történelmi küldetésünkből. Mára nemzetünk ismét tényező lett az európai országok között, kivívtuk még ellenségeink elismerését is – mondta.

Forrás: Őri László Hivatalos Facebook Oldala

A megyei elnök azzal zárta gondolatait, hogy meg kell tanítani gyermekeinket, unokáinkat arra a bizonyos négy szócskára, és annak jelentésére, ami miatt százak, ezrek, tízezrek érdemesnek tartották életüket kockáztatni, feláldozni 1848-ban, 1956-ban. Ez a négy szó az, ami az aradi vértanúk üzenete, ezt üzenik életükkel és halálukkal: A haza minden előtt.

A megemlékezők a Díszteremből az Aradi Vértanúk útjára vonultak, ahol lerótták kegyeletüket és elhelyezték az emlékezés virágait a vértanúk mellszobrai előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában