Példaértékű jótékonyság

2022.10.12. 20:02

Egyedülálló kezdeményezést indít a kerekesszékesekért a Kerek Világ Alapítvány

Egy kertvárosi, évek óta üresen álló ingatlant alakítana át a harminc éves jubileumát ünneplő Kerek Világ Alapítvány azért, hogy a mozgássérültek számára lakóotthont teremtsenek. Vasárnap ennek érdekében is rendez gálaestet a fogyatékossággal élő emberek megsegítésére létrejött alapítvány a Kodály Központban.

Bóka Máté

A halmozottan sérült gyermekek számára iskolát, sérült fiatalok és felnőttek számára nappali szociális intézményt és támogató szolgálatot működtető alapítvány a közeljövőben sérült felnőttek számára szeretne lakóotthont létrehozni, a Kodály Központban rendezendő vasárnapi gálaest jegybevétele a beruházás önerejének előteremtését segíti majd.

Egy lerobbant szégyenfolttal lesz kevesebb

Kővári János, az alapítvány ügyvezetője elmondta, hogy az évtizedek óta üresen álló egykori Berek utcai épületet szeretnék úgy átalakítani, vagy helyette újat húzni fel, hogy abban otthonra leljenek a mozgássérült fiatal felnőttek. 

- Az elmúlt évtizedekben számos probléma volt az egykori bölcsőde épületével, rengeteg lakossági panasz érkezett arról, hogy hajléktalanok laknak benne, később pedig rágcsálók miatt panaszkodtak – mondta az ügyvezető. – A felújítással tehát ezek a gondok megoldódnának, valamint azoknak is lehetne otthona, akik jelenleg szüleiknél, bentlakásos intézményben élnek, de önálló életre is képesek lennének. Bár gondozási felügyeletet is biztosítani fognak. 

A környék is akadálymentes

A tervek szerint hat egyszobás és három kétszobás lakást alakítanánk ki, amiknek lennének közös terei és helyiségei is.  A teljes épületegységet szeretnék akadálymentesíteni és a 600 négyzetméteres ingatlan munkálatait úgy szeretnék elindítani, hogy az ingatlan már jövőre be tudja fogadni a lakókat.  

A beruházás a mostani számítások szerint nagyjából 180-200 millió forintba kerül, aminek csak egy részét tudják pályázatból finanszírozni, így szükség lenne még források bevonására.  A kertváros helyszínt egyébként azért is választották meg, mert a környező közterületeket az Európa Kulturális Főváros program keretében akadálymentessé tették. 

Berecz András lesz a házigazda

A jótékonysági gálán közreműködik a Bartina Néptáncegyüttes, a Fünfkirchen-Leőwey Táncegyüttes, a Baranya Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes és a Fölszállott a páva tehetségkutató verseny helyezettjei, Molnár Bence és a Haraszti ikrek. A zenei kíséretet Csurgó valamint a Zengő együttes biztosítja. Berecz András Kossuth-díjas énekes, mesemondó lesz a házigazda. 

A pécsi önkormányzat 2004-ben kötött még ellátási szerződést kötött a Kerek Világ Alapítvánnyal. A szervezet pécsbányai székhelyén súlyosan, halmozottan sérült gyermek és fiatalkorúak részére nappali ellátást, valamint Kertvárosban támogató szolgáltatást biztosít, ami rendkívül fontos feladat ebben az ellátási körben.  

A célt egyébként jegyvásárlással is lehet támogatni: KLIKK IDE!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!