A bólyi Draco Csillagászati Egyesület bemutatóval is készül

2022.10.22. 08:55

Kedden ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországon

Hosszabb szünet után, pár nap múlva, október 25-én kedden ismét napfogyatkozást láthatunk Magyarországról.

W. K.

Fotó: kdshutterman

A Nap bő harmadát kitakaró részleges napfogyatkozás lesz megfigyelhető  - a bólyi Draco Csillagászati Egyesület is készül az eseményre. 

Felhívásuk szerint a Bólyi Óvoda melletti bemutatóhelyen várják mindazokat, akik kíváncsiak a jelenségre, ami erről a pontról október 25-én 11.19 és 13.32 óra között lesz látható. A megfigyelésben az egyesület csillagászati szakkörének tagjai segítik az érdeklődőket: speciális naptávcsővel és fényszűrőkkel ellátott csillagászati műszerekkel nyílik lehetőség megnézni a központi csillagunk felszínét, és a Nap fogyatkozását, majd telését. A bemutatón korlátozott számban védőszemüveget is tudnak biztosítani. Az egyesület felhívja a figyelmet a megfelelő óvintézkedések betartásának fontosságára: biztonságos védőeszköz, és megfelelő szűrőképességű műszer használata nélkül tilos a Napba nézni. 

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. Részleges napfogyatkozás akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. 

A mostani fogyatkozáshoz hasonlót legutóbb 2015-ben észlelhettünk, akkor 59 százalékos volt a takarás. A következő nagyobb, Magyarországról 47 százalékosan látszó fogyatkozás 2027. augusztus 2-án következik majd be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!