Új kezdeményezés

2022.10.23. 17:21

Pécsi Egyházmegye: a gyász fájdalmának enyhítésében segít a sorstársak közössége

A gyász feldolgozásában nyújt segítséget a Pécsi Egyházmegye több plébániáján is hamarosan induló kezdeményezés – önsegítő csoportokba várják azokat, akik elveszítették hozzátartozójukat, hiszen a megosztott fájdalom a sorstársak között enyhül.

Wald Kata

A gyász a legnehezebb időszak egy család életében. Ez év októberétől újítás, hogy a hozzátartozók a Pécsi Köztemető irodaépületében kialakított pasztorális ügyfélszolgálati helyiségben intézhetik elhunytjaik római katolikus temetési szertartásának ügyeit. Ennek többek közt célja, hogy az egyház ily módon is segítséget nyújtson a gyász feldolgozásában. 

Ugyancsak a gyászfeldolgozásban nyújt segítséget az a kezdeményezés, amely a Pécsi Egyházmegye több plébániáján, Szigetváron, Bikalon, Pécsen és Szekszárdon indul ez év őszén. A Pécsi Egyházmegye felhívása szerint az önsegítő, gyászfeldolgozó sors­társcsoportokba azokat várják, akik régebben vagy a közelmúltban veszítették el hozzátartozójukat. 

A fájdalommal való megküzdésben az önsegítő csoportok támogató hatása az egyik legerősebb gyógyító erő. – Az érzéseinket is felvállalhatjuk, megélhetjük a bizalommal teli légkörben. A megosztott fájdalom a sorstársak között enyhül. A fájdalmunk, sebezhetőségünk vállalása, kifejezése gyógyító hatású lehet. Közösen megélt percekben kifejezzük fájdalmunkat, gyászunkat. És ez a megosztás megerősít – hangsúlyozta a kezdeményezés lényegét felvázolva a Pécsi Egyházmegye. 

Az első gyászfeldolgozást segítő csoport Bikalon indul, amelyre november 15-ig lehet jelentkezni. Kéthetente csütörtökönként 18 és 20 óra között zajlanak majd a rendszeres, szakemberek által vezetett találkozások. 
– A foglalkozás ingyenes, a felekezeti hovatartozástól, hitbéli meggyőződéstől független csoport maximális létszáma nyolc fő. A jelentkezőkkel rövid telefonos, illetve személyes beszélgetés vagy e-mail-váltás keretében ismerkednek meg a csoportvezetők – közölték. 

Pasztorális ügyfélszolgálat is indult

A Pécsi Köztemető irodaépületében kialakított pasztorális ügyfélszolgálati helyiségben a katolikus temetési szertartások teljes körű egyházi ügyintézését a Pécsi Egyházmegyei Hivatal pasztorális munkatársai végzik ez év októbere óta. A szolgálat feladata, hogy az Egyház részéről segítséget nyújtsanak a gyász feldolgozásában, valamint az egyházi temetést igénylő hozzátartozóknak megkönnyítik az ügyintézést azzal, hogy a temetői irodaépületben intézhetik a temetés egyházi vonatkozásait. A Pécsi Köztemető ravatalozó épületében található pasztorális iroda bejárata a Szent Mihály-kápolna felől található. Igazodva a temetői ügyfélszolgálat ügyintézési rendjéhez: hétfőtől csütörtökig 8-tól 15.30-ig, pénteken 8 és 14.30 között fogadják a gyászolókat. Az ügyintézés új rendje kizárólag a köztemetőben végzett egyházi temetésekre vonatkozik, a peremtemetőkben, illetve a Belvárosi és a Lyceum templom altemplomában végzett temetések esetében az ügyintézés a korábban megszokott módon történik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!