Ez segítség?

2022.10.04. 14:17

Rezsitámogatás helyett egyeztetést kapnak a pécsiek a baloldali önkormányzattól

A pécsi baloldal két héttel az általuk leszavazott jobboldali javaslat után jelentette be, hogy a városi cégek is intézkedési csomagot készítenek, és ezekről még egyeztetnek. A városvezetők nem támogatták korábban a szociálisan rászorulók rezsitámogatását sem, miközben a kormány pedig úgy döntött, hogy a havonta 250 millióval támogatja a pécsi távhőszolgáltatót.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Miközben a szocialista-DK-s városirányítás első embere, Péterffy Attila megtagadta azt a fideszes javaslatot, hogy bizonyos kört érintően, a szociálisan rászoruló pécsieknek számára az önkormányzat is saját hatáskörben rezsitámogatást biztosítson, addig inkább céges egyeztetéseket indít a baloldali városvezetés. Ráadásul ezt is csak azt követően jelentették ezt be, hogy elutasították Kővári Jánosnak, az ÖPE-KDNP frakcióvezetőjének azt a két héttel ezelőtti indítványát, hogy energiamegtakarítási intézkedési tervet vázoljanak fel, amire az önkormányzati  cégek tegyenek volna javaslatot.

A városháza sajtóreferense, Marton Ferenc kedden ilyen előzmények után azt közölte, hogy állítólag "a pécsi városvezetés az önkormányzati cégek és intézmények vezetőit még augusztusban kérte arra, hogy fogalmazzák meg rövid-, közép- és hosszútávú javaslataikat, amelyekkel a működésüket érintő negatív hatásokat mérsékelni tudják. A beérkezett válaszokból intézkedési javaslatok készültek, ezeket – hasonlóan az önkormányzat költségvetésének év eleji elfogadását megelőző tanácskozássorozathoz – szakmai és politikai egyeztetésre bocsátják".

- Megvizsgáltuk a hétvégén közzétett távhő árrendelet pécsi önkormányzatot érintő következményeit. A távfűtés költségei gyakorlatilag megduplázódnak, ami 2023-ban mintegy 250 millió forintos többletköltséget jelent az önkormányzatnak és intézményeinek. Ehhez hozzá kell venni a dráguló földgáz és villamosenergia okozta költségvetési hatásokat, ezek együttesen meghaladják a 4 milliárd forintot – összegzett Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere a propaganda szerint.

Mint megírtuk, a baloldali városvezetés regnálása alatt még mindig nem indították el azt a három napelemparkot, amelyek megépítését még az előző városvezetéshez köthetjük.  Ugyanakkor a Pétáv Kft.-ből éppen a baloldal idején vettek ki közel 700 millió forint osztalékot – ami többségében a pécsiek befizetéseiből állt össze –, amelynek közel fele Péterffy Attila polgármester előző munkahelyéhez, a francia Veoliához vándorolt. 

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető hétfőn tette közzé, hogy fontos rendeletmódosítás jelent meg a Magyar Közlönyben: kormányzati döntéssel a Pécsett távhőszolgáltatást nyújtó cég jelentős, mintegy havi 250 milliós forintos fix támogatásra számíthat októbertől.

Hozzátette: "sokezer pécsi család otthonában biztosítja a fűtést és melegvizet a Pétáv. Elemi érdek, hogy a cég stabil körülmények között nyújthassa közszolgáltatását, még a mostani, rendkívül nehéz időszakban is. Ezzel a döntéssel a pécsiek távhőellátása is biztonságba kerül".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!