Hatvanon felül is szép az élet

2022.10.23. 16:58

Újra működik a PTE-n a Szenior Akadémia

Hosszabb szünet után (a pandémia miatt több mint két esztendőt követően) újra elkezdődött a Szenior Akadémia a Pécsi Tudományegyetemen az Aktív Időskorért Alapítvány közreműködésével.

Fotó: Bajusz Klára

A Szántó Kovács János utca  1/b. szám alatt található dr. Koltai Dénes aulában zajlanak a rendezvények. A Szenior Akadémia egyébként 2014 szeptemberében indult azzal a céllal, hogy a baranyai szépkorúak pozitívan éljék meg az idősödést, hogy közösségeket teremtsenek a pécsi és Pécs környékén élő 60 év felettiek számára.  

Az idei kurzus szeptember 28-án kezdődött az Ősbemutató New Yorkban című programmal, Schóber Tamás és a PTE Pannon Gyermekkar élménybeszámolójával, melyre a hosszú kihagyást követően rekordra törően több mint százan voltak kíváncsiak – tudtuk meg dr. Bajusz Klára főszervezőtől. Itt jegyeznénk meg, ezek a rendezvények ingyenesek, de szigorúan hatvan pluszosokat várnak rá. Annál is inkább, mert ennek a korcsoportnak nem egyszerű a toborzása, kiértesítése, ugyanis a szépkorúak közt a legnagyobb mértékű a digitális analfabetizmus: a közösségi médiát, a maileket alig harmaduk figyeli.  

Az előadások ekkortól minden második szerdán 15 órától hallhatók. A múlt héten, október 12-én dr. Herendi Eszter készített összeállítást az időskori daganatos megbetegedésekről, legközelebb október 26-án dr. Vámosi Tamás számol be arról, hogy mi is történik napjainkban a szakképzési rendszerben. Bár ennek a pontos helye és ideje még nem végleges, ugyanis a szokásos nagyterem foglalt ebben az időpontban. Ezt követően november 9-én dr. Minorics Tünde arról számol be, hogyan épül a nemzet értékpiramisa. November 23-án Varga Mónika ismerteti az önálló életvitelt támogató gondoskodási formákat az idősellátásban, majd december 7-én Török Bettina és Knyihár Éva Magányosság helyett címmel egy roppant érdekes új, időseket segítő formát mutat be, az intergenerációs otthonmegosztást.

Mindezen túl a Szenior Akadémia tanulócsoportokat is működtet társasozóknak, túrázóknak és kiegészítő foglalkozásokat szervez. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!