Komoly könnyítés

2022.11.10. 15:26

Alapítvány, egyesület mentesülhet a gépjárműadó alól

W. K.

A kép illusztráció

Fotó: Pesti Tamás

- Mentesülhetnek a gépjárműadó alól az alapítványok, egyesületek - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) baranyai igazgatósága.

Mint azt Barlai Krisztina, a NAV baranyai szóvivője kiemelte, az egyesület, illetve az alapítvány a tulajdonában lévő gépjármű után nem fizet gépjárműadót, ha az előző évben nem kellett társasági adót fizetnie.

Fontos tudni, hogy a mentességet és annak megszűnését évente be kell jelenteni a NAV-hoz a GJADO nevű adatlapon. - Az adatlap használata elengedhetetlen, hiszen a kérelem más formában, például e-papír szolgáltatás útján nem nyújtható be - hangsúlyozta a szóvivő.

Hozzátéve, hogy nagyon fontos a GJADO nyomtatvány teljes körű és pontos kitöltése. Az alapítvány, egyesület adatain kívül az érintettnek a mentesíteni kívánt gépjármű forgalmi rendszámát, alvázszámát, az adómentességre jogosító időszak kezdő és záró időpontját is meg kell adnia, emellett nyilatkoznia kell arról, hogy a megelőző évben nem keletkezett társaságiadó-fizetési kötelezettsége.

Fontos tudni azt is,  hogy mentesség csak a szervezet tulajdonában levő gépjárműre biztosítható, nem elég üzembentartónak lenni.

Amennyiben a  GJADO nyomtatványt 2023. február 15-ig, hiánytalanul megküldi az adózó a NAV-hoz elektronikus úton, a teljes adóévre érvényes mentességről külön határozat nem készül, annak tényét a NAV a nyilvántartásában rögzíti.

- A korábban mentességben részesült szervezeteket az adóhivatal várhatóan ez év végéig tájékoztatja a mentesüléssel kapcsolatos teendőkről. Érdemes tehát figyelemmel kísérni a szervezeteknek az elektronikus tárhelyükre érkező küldeményeket. A mentességről a www.nav.gov.hu oldalon is olvasható tájékoztató 

- közölte a szóvivő.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!