Ezt se vigyük túlzásba!

2022.11.27. 20:25

Ártalmas lehet a túl sok vitamin fogyasztása

W. K.

A kép illusztráció

Fotó: Penovác Károly

Ősszel és télen, amikor kevesebb a friss zöldség és gyümölcs, a szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat különféle készítmények segítségével pótoljuk.

A reklámok tablettákat, vitaminokkal, ásványi anyagokkal dúsított élelmiszereket kínálnak a fogyasztóknak. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szervezete (FEOSZ) arra hívja fel a figyelmet, hogy a túlzott vitaminfogyasztás akár káros is lehet, például az A-, D-, E-, K-vitaminok esetében. – 

Könnyen előfordulhat, hogy valaki akár az ezekkel dúsított élelmiszerből fogyaszt túl sokat, ezért fontos az odafigyelés – emeli ki a FEOSZ. Ezek a vitaminok nem ürülnek ki a szervezetből, hanem felhalmozódnak és egy ponton túl panaszokat, például bőrelváltozásokat okozhatnak. Javasolt tehát étrend-kiegészítők alkalmazása előtt is orvossal konzultálni.

A fogyasztóvédelmi hatóság a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó készítmények, élőflórás probiotikumok legutóbbi vizsgálata során a negyvenegyféle termék közül négy esetben akadt kifogásolható eltérésekre. A huszonegy ellenőrzött probiotikum közül három nem felelt meg az előírásoknak, mert nem tartalmazta a megadott koncentrációban a jótékony mikroorganizmusokat. A húsz étrend-kiegészítőből pedig egynél a tájékoztatás szerinti mennyiségnél cinkből kétszer többet, C-vitaminból pedig feleannyit találtak. 

– A készítmények jótékony hatása csak akkor érvényesül, ha megfelelő mennyiségben tartalmazzák a hasznos mikrobákat, tápanyagokat. A fogyasztó vásárláskor a címkén feltüntetett jelölések és a tápértéktáblázat alapján tud tájékozódni, döntést hozni. Az összetevők hibás szerepeltetése a kívánt hatás elmaradásához vezethet, vagy túl­adagolást idézhet elő 

– emelte ki a vizsgálatról készült összefoglalójában a hatóság. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában