Ezek bírják a meleget

2022.11.02. 12:22

Kínai selyemmirtuszokat ültettek el a kiszáradt fák helyére a pécsi Kossuth téren

Zs. J.

Lapunk elsők között számolt be róla, hogy a pécsi Kossuth téren 2010-ben elültettek fák, lassan kiszáradtak, elpusztultnak. A Biokom idén nyáron lapunk megkeresésére közölte, hogy a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán telepítettek díszgalagonyákat a térre, ám a fákat idővel betegség támadta meg. Volt amelyik teljesen kiszáradt, emiatt többet ki kellett vágni. A városi cég akkor azt közölte, hogy a tér nem marad fa nélkül, olyan fafajok telepítését tervezik, amelyek ellenállóbbak. Akkor úgy tervezték, hogy a Kossuth téri kivágott fákat selyemmirtusszal pótolják. Erről azt érdemes tudni, hogy egy olyan díszcserje, ami szereti a meleget.

Az elmúlt hetekben nagy sürgés forgás volt a Kossuth téren. Több biokomos autó jelent meg a téren, és a cég dolgozói ásókkal nekiálltak a megmaradt facsonkokat, gyökereket kiásni a földből. A kiásott farönköket elszállították, és az elmúlt héten új fákat ültettek a helyükre. A cég a lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta, hogy a régi, hiányos és beteges díszgalagonyák helyére kínai selyemmirtuszok kerültek.

– Azért is számít különlegesnek ez az esemény, mert társaságunk most ültetett először ilyen növényt a városban, közterületeinken ezek az első egyedek

 – közölte a városi cég sajtóirodája, hozzátették, hogy a szakemberek szerint a selyemmirtuszok jobban tudnak alkalmazkodni a mediterrán jellegű klímához, mint a díszgalagonyák.

A kínai selyemmirtuszról azt írják a szakkönyvek, hogy jól bírja a meleget, színes virágait nyáron és ősszel csodálhatjuk meg. A növény csekély törődést igényel, szárazságtűrő növény, ám ültetése után sok vízre van szüksége, hogy a gyökerei  megerősödjenek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!