Adventi programok

2022.12.07. 07:00

Megelevenedik a szállást kereső Szent Család története is

Wald Kata

Különleges programokat kínál az adventi időszakban a Pécsi Püspökség minden korosztálynak - többek közt kézműveskedés, koncertek, idegenvezetések szerepelnek a kínálatban, advent utolsó vasárnapján pedig Pécs belvárosában jelmezbe öltözött gyermekek és fiatalok tartanak sétát, megjelenítve a szállást kereső Szent család történetét.

"Szállást keres a Szent Család" címmel énekszóval, zenével kísért ájtatosságot szervez a Pécsi Egyházmegye advent utolsó vasárnapján, december 18-án délután Pécs belvárosába. - Az angyali üdvözletet, József álmát és a kisded Jézus születését jelenítik meg jelmezbe öltözött szereplők, akik szamárháton indulnak útra, hogy szállást keressenek a Szent Család számára - közölte ajánlójában a Pécsi Egyházmegye. Az adventi sétára minden érdeklődőt szeretettel hívnak és várnak: a Széchenyi térre tartó menet december 18-án a Magtár Látogatóközponttól indul 15.30 kor, a gyülekező 15 órakor veszi kezdetét. A rövid séta során a szereplők három állomáshelyen - a székesegyház déli kapujánál, a ferences templomnál és a Széchenyi téren - a Szentírásból vett részletekkel idézik fel a Krisztus születése éjszakáján történteket.

Az adventi időszakban szombatonként a Püspöki Kincstár is igazi különlegességeket tartogat a családok számára - december 10-én ostyasütésre invitálják a kicsiket és nagyokat, akik a 16 órakor kezdődő program során megismerkedhetnek az ostyasütés egykori és mai technikáival. A résztvevők ki is próbálhatják, hogyan készítették régen a hagyományos molnárkalácsot, ami az ünnepi időszakok édes ostyafajtája, és ma már hungarikumként tartják számon. A foglalkozáson a részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni a Pécsi Egyházmegye honlapján lehet. 

Advent utolsó szombatján, december 17-én "Szimatolj, fülelj, tapints!" címmel a karácsony titkával ismerkedhetnek meg rendhagyó módon a családok a Püspöki Kincstárban. A 16 órakor kezdődő múzeumpedagógiai foglalkozás során kiderül például, hogy milyen hangokat hallhattak, milyen szagokat érezhettek a pásztorok a betlehemi jászol előtt állva. A karácsonyi események felidézésén kívül a gyerekek különleges alkotómunkában is részt vehetnek - ez esetben is szükséges a regisztráció. 

A Magtár Látogatóközpont december 11-én 10 és 16 óra között kerámia festödével várja a családokat, ahol fehér agyagból készített egyedi figurák, minták festhetők meg, melyek pillanatok alatt meg is száradnak, így az elkészült alkotások haza is vihetők.

Mindezeken kívül a Dzsámiban és a Székesegyházban, a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban, valamint a Levéltárban is tartanak idegenvezetéseket az adventi időszakban, és hangversenyeknek ad otthont a Székesegyház, a Kertvárosi és a Rácvárosi templom.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!