Illatfelhőkbe kóstoltunk

2022.12.17. 15:49

Meglátogattuk az Orfűi Malmokat karácsonyi készülődésük során (galéria és videó)

Nagy a sürgés-forgás az Orfűi Malmok háza táján, karácsonyra készülve jó pár sütemény kisült már, változatos ízekben és alapanyagokból. A történelmi jelentőségű helyszínen mintha megállt volna az idő, ám a munka annál szorgosabban zajlik. Látogatásunkkor a mindent betöltő vanília illat közepette tudakozódtunk a műhelytitkokról.

Mohay Réka

Fotó: Löffler Péter

Füzes Kata családja harminc éve kapcsolódik az Orfűi Malmokhoz, nagyapja és édesapja kezdték el felújítani a vízimalmot az 1990-es évek elején, 2009-ig üzemszerűen őröltek is. Füzes Kata és munkatársai jóvoltából az elmúlt évek során újra virágzó gasztronómiai és kulturális központtá váltak a térségben, múzeum és papírmalom is működik a helyszínen. A tulajdonos elmondta, az 1700-as évek óta már biztosan működő malmok a közelben lakókat látták el alapanyagokkal. Ezt az örökséget olyan módon folytatják, hogy üzemükben készült kovászos kenyereket, süteményeket rendszeresen rendelik és fogyasztják a környékbeli családok.

– A kovászolásnál elengedhetetlen, hogy megfelelően érett legyen a kovász. Minőségi, jó tápértékkel rendelkező alapanyagokra van szükség. Kulcskérdés az idő, a megfelelő hőmérséklet, illetve, hogy a készítő szeresse, amit csinál 

– számolt be a kovászolás titkairól Füzes Kata, aki úgy látja, egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi termékekre. 

A műhelyben illatos mákos és diós bejglik is sülnek, a mákosba a citromhéj mellett bergamott narancs illóolaja is kerül, amely egyedi ízt kölcsönöz. 

– Bevált módszer, hogy két fólia között előre megformázzuk a tölteléket, de már annyira benne van a kezünkben, hogy elég, ha rögtön a tésztára helyezzük a szükséges mennyiséget – tudtuk meg. 

Karácsonyra hangolódva készülnek a műhelyben torták, ünnepi csokis-mogyorós kenyér, hókifli, pogácsa, házi lekváros ischler, karácsonyi keksz csomag, pogácsa, málnás-pisztáciás tekercs és karácsonyi mézes puszedli is.

Különlegesség az úgynevezett blundel tészta, s az ebből készült péksütemények. 

– Nagyon szeretek hajtogatott tésztával dolgozni. A blundel tészta annyiban különbözik a hagyományos leveles tésztától, hogy tojást, tejet és élesztőt is tartalmaz. A leveleshez hasonlóan ezt a tésztát is vajjal hajtogatjuk és a többszöri hajtogatás eredményeként alakulnak ki a csodálatosan elváló rétegek – árulta el a tulajdonos. Az így készült péksütemény lehet édes vagy sós is, látogatásunkkor épp egy cheddar sajttal és tarjával töltött verzió készült. 

Füzes Kata a közgazdasági egyetem után végzett cukrász tanfolyamot, és úgy véli, hogy bár napjainkban rengeteg inspiráció gyűjthető az internetről, a hosszú évek során szerzett szakmai tapasztalat semmivel sem pótolható. 

– A munkálatok talán monotonnak tűnnek, de van ebben egy szépség, egyfajta meditatív jelleg. Nem is lehet mindent gépiesen készíteni, oda kell figyelni és reagálni a sütés közben felmerülő változásokra. Az alapanyagok érzékenyek a körülményekre, a hőmérsékletre kifejezetten, ezért az emberi jelenlét elengedhetetlen a folyamatban

 – összegezte a tapasztalatait a vendéglátónk. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!