Elérhető már a lista

2022.12.20. 07:43

Megvan, mikor jönnek a kéményseprők a társasházakba

Hat éve minden év végén, vagy elején a katasztrófavédelem közzéteszi a társasházi sormunkatervét, vagyis hogy a városokban, falvakban mikor ellenőrzi a kéményeket.

Zs. J.

Fotó: Muzslay Péter

A kéménysepréssel 2016 óta a katasztrófavédelem foglalkozik az országban. Az induláskor az ország 15 megyéjének – köztük Baranya – 1835 településén lévő 1,8 millió kémény tartozott a katasztrófavédelem ellátási körébe. Ez a szám mára tovább emelkedett, az ország 17 megye 2707 településén és a fővárosban végzi a szervezet a lakossági ingatlanok kéményellenőrzési és tisztítási feladatait.

A katasztrófavédelem kéményseprőipari szerve a napokban nyilvánosságra hozta a jövő évi társasházi sormunkatervét. A baranyai városok közül Pécsen január 10.–október 15., Komlón február 1.–augusztus 31., Mohács április 01.–május 31. és szeptember 01–szeptember 31., Szigetvár január 15.-február 28. és július 1.–augusztus 31., Szentlőrinc május 03.–június 30. Kozármislenyben május 03–31., Sásdon augusztus 01–31., Pécsváradon június 1–június 30., Bólyban március 01-15., Mágocson január 27–31-e között végzi a társasházak ellenőrzését a katasztrófavédelem.

A katasztrófavédelem társasházi sormunkaterve között 56 baranyai kisebb település neve is szerepel, többek között Orfű, Abaliget, Pogány, Királyegyháza, Somberek, Sátorhely. A sormunkaterv pontos menete a bama.hu hírportálunkon böngészhető.

Nem mindenhová mennek

A tervezett sormunka keretében a szilárd tüzelésű berendezésekhez kapcsolódó égéstermék-elvezetők esetében évente, a gázüzemű és a zárt rendszerű tüzelőberendezésekhez kapcsolódó kémények esetén kétévente ellenőriznek, a kémények teljes nyomvonalának műszaki felülvizsgálata pedig négyévente kötelező. Az egylakásos ingatlanokba (családi házak és a társasházzá nem alakult többlakásos ingatlanok) nem megy kérés nélkül a kéményseprő, a kéményellenőrzés időpontját a lakásban élők választhatják meg. A magánszemélyek idén is a 1818-as számon igényelhetik a szolgáltatást, illetve online is megrendelhetik azt.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!