Üres a kassza?

2022.12.29. 07:00

Súlyos pécsi céges eladósodottságról írnak a szakemberek

Súlyos üzenet a következő évre: durván eladósodottak a pécsi cégek és ezt már a városvezetés által készíttettet vagyongazdálkodási koncepció is bevallja.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

 Az alig harmincoldalas, szakemberek által készített dokumentum nem kapott nagyobb figyelmet, pedig már egy hónapja átcsúszott a közgyűlésen is.  A Péterffy Attila pécsi polgármester által vezetett önkormányzat Költségvetési és Gazdasági Bizottsága elkészítette a 2023–2027. évekre vonatkozó közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási tervet, miután a korábbi anyagot a városháza szakemberei felülvizsgálták. A kötelezően elkészítendő terv az „önkormányzat teljes vagyonának kezelésére, hasznosítására, fejlesztésére, gyarapítására vonatkozó célkitűzéseket és feladatokat tartalmazza”. 

A vagyongazdálkodási terv még december elején került az önkormányzat közgyűlése elé, a baloldali képviselők azt észrevétel nélkül el is fogadták. Az anyagban azonban olyan kijelentések is szerepelnek, minthogy a „város hatékony vagyongazdálkodásának korlátja és ezáltal a közfeladat­ellátás finanszírozását fenyegető kockázat a gazdasági társaságainak eladósodottsága”. 
Megjegyzik, az önkormányzat társaságai „több típusú hitellel rendelkeznek (fejlesztési hitel, folyószámlahitel és lízingszerződés)” és az érdemi mértékben kitett társaságok a között a Biokom Nkft.-t, a Tettye Forrásház Zrt.-t, a Tüke Busz Zrt.-t és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt.-t jelölik meg. 

A dokumentum szerint fontos következtetés, hogy „a társaságok eladósodottságának foka egyfelől szűkíti a vagyongazdálkodás lehetőségét, másfelől súlyosan veszélyezteti egyes közszolgáltatások biztosítását”, külön megemlítik a Tüke Busz által „működtetett” pécsi közösségi közlekedést is ebben az összefüggésben. Azt is közölték, hogy a város gazdasági társaságainak kintlévőség-állománya jelentős nagyságrendű, ennek további fennmaradása és várható erősödése súlyosan veszélyeztetheti az érintett társaságok és a Pécsi Ellátó Központ gazdálkodását. 
A PVH Zrt. kapcsán megjegyezendő, hogy nemrégiben éppen arra utasították a vállalatot, hogy egymilliárdért vásárolja meg a Tettye Forrásház Zrt. irodaházát, miközben dicsérgették a PVH vezetőinek a tevékenységét és gazdálkodását. A céget egyébként azért is érik komoly kritikák, mert a vállalat vezetője évente közpénzből a prémiummal együtt bruttó 38 millió forintos fizetést kap, a közelmúltban pedig 41 millió forintnyi prémiumot osztottak ki a cégnél a vezetők között. Mint megírtuk, a vállalatnál még egy középvezető, a HR-igazgató is millión felül keresett a cégnél bruttóban, de a gazdasági vezető is elérte az egymillió forintos bruttó jövedelmet. 

A propagandának az időjárás-jelentés a legfontosabb

A több mint 100 milliót felemésztő propagandasajtó, a pécsiek pénzéből fenntartott, több személyt is foglalkoztató és megemelt fizetést kapó „főszerkesztővel” irányított MSZP–DK-s igényeket kiszolgáló városi internetes lap azonban ilyen ügyekkel nem foglalkozik. A „kiadvány” szerda reggeli vezető „híre” is csupán egy hétfői napra szóló időjárás-jelentés volt, aminek nyilván már nincs semmilyen értékelhető mondanivalója két nap elteltével. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!