Rendkívüli közgyűlés

2022.12.14. 20:02

Egymilliárd forintos hitelből veszik meg a lepusztult laktanyát

A baloldali önkormányzat szerint egyszerűen nincs más jó lehetőség, mint hitelből megvenni az Áper-laktanyát nettó 1,05 milliárd forintért, úgy, hogy az eladónak elengednek még 300 millió forintnyi adótartozást. A jobboldal szerint egyelőre nem világos, hogy a pécsieknek mennyibe fog kerülni, hogy Péterffy Attiláék szocialista elődjei 2008-ban elkótyavetyélték a telket.

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

A szerdai rendkívüli közgyűlésen elérte a 10 milliárd forintot az az összeg, amit Péterffy Attila polgármester regnálása alatt vett fel a baloldali önkormányzat az EIB-hitelként: a legújabb tétel az évek óta üresen álló lepusztult Áper-laktanyára szánt egymilliárd. 

Mint arról beszámoltunk, 2008-ban Péterffy jelenlegi alpolgármesterének, Nyőgéri Lajosnak, Péterffy jelenlegi DK-s tanácsnokának, Kunszt Mártának, és MSZP-s bizottsági elnökének, Sík László Lajosnak a részvételével adták el az Áper-laktanyát egy állítólagos spanyol cégnek, amely vállalta, hogy rendezi területet és fejlesztés valósít meg a keleti városrészben. Erre nem került sor, viszont az "utódcége" felhalmozott 500 millió forintnyi önkormányzati adótartozást, illetve más hitelezőkkel szemben 4,6 milliárdos tartozást halmozott fel, ezért ellene csődeljárás indult. 

A baloldali városvezetés arra jutott, hogy az a legjobb megoldás, ha megszerzi a telek harmadát, egy 23 hektáros területrészt úgy, hogy 300 millió forintnyi adót "elenged" a cégnek és 200 milliós adóbevételre tesz szert. Mindezért kifizetnek neki egymilliárdot, és majd lehetőségük lesz a jövőben ipari parkként értékesíteni a telket. 

Ruzsa Csaba alpolgármester szerint az elmúlt évtizedek legnagyobb gazdasági fejlesztése indulhat el ezzel, de ha most nem dönt az önkormányzat a vásárlásról, akkor Pécs nem jut hozzá a telekhez.   

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető azt mondta, hogy a "régi bűnnek hosszú az árnyéka", hiszen azért akarják megvenni hitelből megvenni a területet, mert miután 2006-ban odaadta az állam Pécsnek a laktanyát, 2008-ban botrányos szocialista ingatlanmutyival egy szerencselovagnak játszották át azok,  akiket csak "csokitolvajok közösségeként" emlegettek. Semmi szükség nem lenne a visszavételre, ha a baloldal nem kótyavetyéli el az ingatlant; nem kellene hitelből megvenni, hanem már sok százmillió forintos iparűzési adóbevételt hozna a városnak. Megjegyezte, az ügy hasonlít a Bőrklinika és a Mandulás kemping botrányos cseréjére, ahol szintén helyzetbe akarták hozni a szocialista holdudvarukat. 

Kiemelte, a barnamezős beruházást, az ipari parkok fejlesztését támogatandónak tartják, de nem ilyen módszerekkel. Egyben azt is javasolta, hogy hitelfelvétel helyett a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. vásárolja meg az ingatlant, hiszen a baloldali önkormányzat szerint jól működik a cég, nemrég a Tettye Forrásháznak is megvette az irodaházat. 

Ebből azonban a baloldal nem kért, inkább a hitelből történő vásárlás mellett tették le a voksukat. 

Az ÖPE-KDNP frakcióvezetője, Kővári János is hasonlóan érvelt, szerinte is meg kellene vizsgálni, hogy a hitelfelvételen kívül milyen más lehetőségek vannak például arra, hogy az egyetemmel tárgyalva szolgáljon városi célokat a terület,  vagy pályázati forrás bevonásával vegyék meg a telket. 

A korábban a városvezető koalícióból kilépett Topán László képviselő, a Tiszta Kezek frakció tagja már a szerdai közgyűlés másik – az adóváltoztatással kapcsolatos  – napirendjénél is azt mondta, hogy azzal csak az Áper megvételéről szóló súlyosabb ügyről akarták meg elterelni a figyelmet. Rajta kívül Berényi Zoltán, ÖPE-s képviselő is azt tudakolta, hogy végül mennyibe fog kerülni ez a telekvásárlás a pécsieknek, hiszen még bontást, infrastrukturális fejlesztést is végre kell hajtani ahhoz, hogy oda cégek települhessenek le.  

Barkóczi Csaba, fideszes képviselő részéről az is felmerült, hogy egy ilyen fajsúlyos ügyben, egymilliárdos hitel felvételével kapcsolatban miért nem kérdezik meg a pécsieket, hogyha már a tűzifa osztásról és a tűzijáték megtartásáról megtették. Péterffy szerint ez egy bonyolult döntés és egy negyven oldalas információ csomagot a pécsiek számára átnyújtani, hogy mérlegeljék, legalább fél év lenne. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!