Kihasználhatjuk az időnket

2023.01.03. 10:40

Az új év kezdete gyakran jár együtt egyfajta számvetéssel

Az óévzárás és az új év sokak számára jelenti az újrakezdés lehetőségét. Bár az idő múlása megállíthatatlan, a katolikus gondolkodás szerint az ember mindig nyithat egy tiszta lapot – erről esett szó a Ferences templomban tartott év végi hálaadás alkalmával is.

Mohay Réka

Fotó: Für Henrik

Az új évet köszöntő ünneplés előtt a katolikus hagyomány szerint hálaadó misén gyűlnek össze a hívek. Így volt ez a pécsi Ferences templomban is december 31-én. Dr. Simon-Wagner István plébános egy olyan szempont mentén gondolkodott az időről és annak múlásáról, amely bárki számára megfontolandó lehet. 

A bibliai időfogalom kettősségét mutatta be, amely a görög filozófiai szemléletből ered, de egybecseng a héber gondolkodással is. 

– A kronosz az idő számszerű, tényszerű mivoltára utal, az időre, mint percek és események egymásutánjára – fogalmazott. – Ez a fajta idő nem a barátunk, sokkal inkább ellenünk dolgozik – utalt arra a fájó tapasztalatra, amely mindannyiunkat érint. Az idő könyörtelenül telik és az elmúlt perceket sosem tudjuk visszahozni, az ember földi életének rövidülését jelzi. 

– Van azonban egy másik megközelítése az időnek. A görög kairosz kifejezés az alkalmas időre, az üdvösség szempontjából meghatározó pillanatokra vonatkozik – mondta beszédében a lelkipásztor. Az evangéliumokban Jézus csodáit és tanítását vezetik be ezzel a kifejezéssel.

A keresztény gondolkodásban azonban az ember felelőssége is meghatározó a rendelkezésére álló idő jó, az üdvösség felé vezető felhasználásában. 

– A katolikus hit szerint nem a vak végzet uralkodik a világban, ami az embert, bármit is tesz, utoléri. Nincs előre megírva a sorsunk, hanem mi is alakíthatunk rajta, s bármikor dönthetünk úgy, hogy újrakezdjük. Isten könyvében tiszta lappal indíthatunk – hangsúlyozta a plébános. 

Hozzátette, tapasztalata szerint nem csupán az év eleji fogadalmak vezetnek sikerre, hiszen, ha csak üres ígéreteket teszünk, attól még nem lesz könnyebb betartani őket, s ennek a súlya tovább terheli az embert. 

– Inkább komoly, belső elhatározást tegyünk arra, hogy fokozatosan, napról napra jobbá válunk

 – fogalmazott. 

Az új év kezdetén e gondolatok egyfelől az ember saját életének alakulásában betöltött felelősségére, illetve szabadságára is új fényt vet – hangsúlyozva, rajtunk is áll, mennyi időt használunk valóban értelmes, építő célokra és tevékenységekre.

Az év végi összegzés, hálaadás után pedig a polgári év első napján, január 1-jén is ünnepel a katolikus közösség. A megye legtöbb templomában tartanak szentmisét, ahol Szűz Máriát mint Isten anyját ünneplik. 1968 óta Szent VI. Pál pápa kezdeményezésére ez a béke világnapját is jelenti. Ennek alkalmából Pécsen a Szent Egyed közösség szervezésében fáklyás felvonulást is tartottak a békéért, felhívva a figyelmet arra, hogy a világ számos országában háború dúl, Ukrajna mellett a Közel-Kelet és Afrika országaiban súlyos veszély és erőszak fenyegeti ártatlan emberek ezreit. A menet a Ferences templomtól a Lyceumig tartott, ahol imaórával zárult. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!