Csapadékból nem volt hiány

2023.01.24. 15:04

Újraéledtek Baranya természeti kincsei

Közös felelősségünk a vizek épségének, tisztaságának megőrzése. Persze, az aszállyal nem tudunk mit kezdeni, csak reménykedni abban, hogy a szárazságot esős hónap követi.

Cz. E.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján közzé tett anyagban kifejtik, hogy az elmúlt években, különösen a mögöttünk álló esztendő tavaszi-nyári hónapjaiban emberemlékezet óta nem tapasztalt aszály sújtott majdnem minden magyarországi területet. Gondoljunk csak a Velencei-tóra, amelynek állapota kritikus volt. A száraz mederben sétáltak tavaly nyáron a turisták.

De nem is kell annyira messzire mennünk, hogy az aszályról beszéljünk. A dél-dunántúli területeken is olyan szárazság uralkodott, amelynek következtében állandó vízfolyások, patakok, bővizű források száradtak ki. Mindemellett pedig a sokak számára fontos kutak vízkészlete is megcsappant, de olyan mértékben, hogy mind az ember, mind a természet komoly kihívás elé került. 

Azonban a 2022-es őszi és téli időszak is bővelkedett csapadékban, a 2023-as januárról már nem is beszélve. Az igazgatóság közleménye szerint december végére a csapadék mennyiség megközelítette a sokéves átlagot, némely helyen, például a Duna-Dráva Nemzeti Park területén pedig túl tettek ezen a mért adatok.  

A januárban leesett csapadéknak köszönhetően pedig olyan látványos változások következtek be, mint hogy újraéledtek a kiszáradt patakok és újra működésbe léptek a valaha elapadhatatlannak hitt források. Baranya természeti csodái új látványt nyújtanak a kirándulóknak. Amennyiben az esőzés kitart és továbbra is kedvezően alakul a csapadékhullás, akkor a kutakban is újra megjelenhet a víz. Ugyan a legtöbb helyen már be van kötve a vezetékes vízrendszer, de van még néhány olyan földterület, ahol a kutaknak még ma is fontos szerepe van. Hiszen ezt használják locsolásra, állatok itatására és mosásra is. 

Még mindig azt mondjuk, hogy kék bolygón élünk, hiszen Földünk 71%-át víz borítja. Vízre pedig minden élőlénynek szüksége van. Ez az anyag azonban nem csak fogyasztásra alkalmas, hanem bizonyos élőlények számára élettérként, élőhelyként is funkcionál. Ezek megőrzése pedig a mi feladatunk. Egy-egy vízterület eltűnése nem csak az adott tájra, hanem az egész világra hatással van. 

Megoldások mindig vannak

Számos olyan szokása van az embernek, amelyeknek a korlátozásával tehetünk vizeink védelme érdekében. A szakértők ajánlják, hogy használjunk saját bevásárló táskát. Ez azért is fontos, mert, ha a műanyagot textilre cseréljük, azzal vizeink szennyezését is csökkenthetjük. Javasolják a hús fogyasztásának csökkentését is, hiszen a húsipari termékek előállítása veszi igénybe legnagyobb mértékben vizeinket. Érdemes meglévő ruháinkat újra hasznosítania, ne kerüljön a szemétbe, még pedig azért, mert a ruhaipar a világ második legnagyobb víz felhasználója. Például egy farmer előállításához 10 000 liter vízre van szükség. Egy ember pedig 10 év alatt iszik meg ennyit. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!