Csapadékból nem volt hiány

2023.01.24. 15:04

Újraéledtek Baranya természeti kincsei

Közös felelősségünk a vizek épségének, tisztaságának megőrzése. Persze, az aszállyal nem tudunk mit kezdeni, csak reménykedni abban, hogy a szárazságot esős hónap követi.

Cz. E.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának honlapján közzé tett anyagban kifejtik, hogy az elmúlt években, különösen a mögöttünk álló esztendő tavaszi-nyári hónapjaiban emberemlékezet óta nem tapasztalt aszály sújtott majdnem minden magyarországi területet. Gondoljunk csak a Velencei-tóra, amelynek állapota kritikus volt. A száraz mederben sétáltak tavaly nyáron a turisták.

De nem is kell annyira messzire mennünk, hogy az aszályról beszéljünk. A dél-dunántúli területeken is olyan szárazság uralkodott, amelynek következtében állandó vízfolyások, patakok, bővizű források száradtak ki. Mindemellett pedig a sokak számára fontos kutak vízkészlete is megcsappant, de olyan mértékben, hogy mind az ember, mind a természet komoly kihívás elé került. 

Azonban a 2022-es őszi és téli időszak is bővelkedett csapadékban, a 2023-as januárról már nem is beszélve. Az igazgatóság közleménye szerint december végére a csapadék mennyiség megközelítette a sokéves átlagot, némely helyen, például a Duna-Dráva Nemzeti Park területén pedig túl tettek ezen a mért adatok.  

A januárban leesett csapadéknak köszönhetően pedig olyan látványos változások következtek be, mint hogy újraéledtek a kiszáradt patakok és újra működésbe léptek a valaha elapadhatatlannak hitt források. Baranya természeti csodái új látványt nyújtanak a kirándulóknak. Amennyiben az esőzés kitart és továbbra is kedvezően alakul a csapadékhullás, akkor a kutakban is újra megjelenhet a víz. Ugyan a legtöbb helyen már be van kötve a vezetékes vízrendszer, de van még néhány olyan földterület, ahol a kutaknak még ma is fontos szerepe van. Hiszen ezt használják locsolásra, állatok itatására és mosásra is. 

Még mindig azt mondjuk, hogy kék bolygón élünk, hiszen Földünk 71%-át víz borítja. Vízre pedig minden élőlénynek szüksége van. Ez az anyag azonban nem csak fogyasztásra alkalmas, hanem bizonyos élőlények számára élettérként, élőhelyként is funkcionál. Ezek megőrzése pedig a mi feladatunk. Egy-egy vízterület eltűnése nem csak az adott tájra, hanem az egész világra hatással van. 

Megoldások mindig vannak

Számos olyan szokása van az embernek, amelyeknek a korlátozásával tehetünk vizeink védelme érdekében. A szakértők ajánlják, hogy használjunk saját bevásárló táskát. Ez azért is fontos, mert, ha a műanyagot textilre cseréljük, azzal vizeink szennyezését is csökkenthetjük. Javasolják a hús fogyasztásának csökkentését is, hiszen a húsipari termékek előállítása veszi igénybe legnagyobb mértékben vizeinket. Érdemes meglévő ruháinkat újra hasznosítania, ne kerüljön a szemétbe, még pedig azért, mert a ruhaipar a világ második legnagyobb víz felhasználója. Például egy farmer előállításához 10 000 liter vízre van szükség. Egy ember pedig 10 év alatt iszik meg ennyit. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!