Múltidéző

2023.01.14. 17:15

Válogathattak a jobbnál jobb szakmák között a diákok (Galéria)

A különböző szakmák elsajátítására többféleképpen tekintenek az emberek.

Cz. E.

Valakik az életben való eredményes boldogulás kulcsaként, mások hobbiként tartják számon. Baranyában a ‘80-as és ‘90-es években sok diák már tizennégy évesen elkezdett megismerkedni a szakmák világával az oktatási intézményekben, a különféle gyárakban és vállatoknál működő tanműhelyekben. 

Sokan még emlékeznek az Árkád előtti időszakra, a helyén egykoron a Sopiana Gépgyár működött, ahová várták a gépipar iránt érdeklődő fiatalokat. Bezárása után otthont adott A gyár nevű szórakozóhelynek, ami Pécs első független rockzenei és alternatív művészcentrumaként tartottak számon. 

A városban működött a Baranyai Megyei Építőipari Vállalat. Ez az intézmény adott otthon az építőipari tanműhelynek. A céghez köthető a ma is látható kertvárosi panellakások megépítése. Egy 1980-as években készült reklámfilmjükben ez a mondat hangzik el: „Pécs általunk épült és mi a várossal együtt fejlődtünk.” 

Az 1990-es években számos gazdasszonyképzést is meghirdettek, ahol kertészkedni, varrni és főzni tanították a lányokat. Abban az időben, amikor még Komarov Gimnázium volt a Babits Mihály Gyakorló Gimnázium neve, a postaforgalmi szakmával is megismerkedhetnek a fiatalok. Később egy egész tanpostát létesítettek, amely még ma is megtalálható a Király utca végén lévő üzletházban. De otthont adott a megye autószerelői, lakatos- és forgácsolói tanműhelyeknek is. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!