Csak kétszer vetítik

2023.02.28. 09:59

A magyar Taxisofőr, amely sokak szerint hollywoodi filmként is megállná a helyét

Mindössze két alkalommal, február 28-án és március 1-jén este 8 órakor vetítik András Ferenc 1981-1982-ben forgatott magyar bűnügyi filmjét, a Dögkeselyűt a pécsi Apolló Moziban.

Cz. E.

Forrás: Apolló Mozi

Martin Scorsese Taxisofőrjéhez hasonlóan itt is egy taxisofőr a film főszereplője, aki bosszút esküszik az őt meglopó öregasszonyok ellen. A két hölgy tízezer forintot tulajdonított el Simon Józseftől, amelyet adósságának visszafizetésére szedett össze nagy nehezen. A tolvajokkal szemben azonban törvényesen lehetetlen szembe szállni, ezért Simon alvilági módszerekhez folyamodik.

Az András Ferenc által készített alkotás Munkácsi Miklós Kihívás című regénye alapján készült. A Dögkeselyű egy olyan korban született meg, amikor nem készülhettek igazi, hiteles bűnügyi filmek. Ez a film azonban megvalósult, és nem meglepő módon, de kritikailag az egyik legelismertebb magyar bűnügyi filmként tartják számon a mai napig.  

Az alkotás környezetrajza dokumentáris elbeszélői hiteleséggel párosul, valamint oly módon vannak megkomponálva vágva, fényképezve az akciójelenetek, és olyan feszes dialógusai vannak, hogy simán hihetné azt a néző, hogy a Dögkeselyű Hollywoodban készült.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!