Alapítványt hoznának létre

2023.02.23. 20:12

Életben tartják az egykori pedagógus emlékét

Rédei Károly egykori siklósi, köztiszteletben álló iskolaigazgató szellemi örökségét szeretnék továbbra is életben tartani, és munkássága előtt tisztelegve, egy alapítványt létrehozva akár díjjal jutalmazni a város kulturális életének aktív szereplőit.

Zs. K.

A kezdeményezéssel Dr. Rédei Károly dédunoka, és dr. Rédei Attila ükunoka kereste meg a siklósi önkormányzatot, mert úgy vélik, a leszármazottak felelőssége is a polgári leányiskola, a nyomda alapítója, valamint a Siklós és Vidéke c. hetilap szerkesztője emlékének életben tartása. 

– A városvezetés természetesen partnerséget vállal ebben, és jelenleg is folynak az egyeztetések arról, hogy milyen formában tudjuk az egykori „kultúra-terjesztő” nevét, munkásságát méltón fenntartani – mondta Riegl Gábor, Siklós polgármestere. Az egykori pedagógus tiszteletére egyébként Közművelődési Díjat korábban már alapított a város, és a kitüntetést azok a személyek vagy közösségek kaphatják, akik kiemelkedő eredményt értek el a közművelődési vagy az ifjúság művelődéséért végzett munkában. Emellett egy siklósi utca is a nevét viseli (Rédei Károly köz).

Rédei Károly 1852. január elsején Baján született, ahol elvégezte az Állami Tanítóképzőt, majd a budapesti tudományegyetem tanári szakára iratkozott be. 1883-ban került Siklósra, 1987-ben lett az iskola igazgatója. Siklós kulturális fejlődésében maradandót alkotott, 1887-ben megalapította a város első nyomdáját, majd nem sokkal később a „Siklós és Vidéke” című hírlapot. Kulturális munkásságának legnagyobb érdeme, hogy meglátta Siklós és környéke nőnevelésének hiányosságát, és 1900-ban megalapította a polgári leányiskolát. Siklós közigazgatásában vezető szerepet töltött be, élen járt a társadalmi munkában, közoktatási mozgalmakban. A ’48-as eszmék eltántoríthatatlan harcosa volt, növendékeit mindenkor hazaszeretetre nevelte, tanította. Elsőként írta meg Siklós monográfiáját „Siklós jelene” címmel. 1908. április 15-én, 56 évesen váratlanul hunyt el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!