,,A húsvéti locsolóverset megtanulta, ez egy mantra"

2023.02.21. 11:37

Pécsi MSZP-s vezető: nem helyes, hogy nem emeltek eddig díjakat

Bóka Máté

Fotó: Laufer László

Miközben egyetlen személy, Bodnár Imre, az MSZP-s képviselőjelöltséggel is próbálkozó baloldali elszámoltató ügyvéd közel 18 millió forintnyi közpénzt kaphatott különböző megbízás alapján csak a Polgármesteri Hivataltól az elmúlt években, addig szociális térítési díjak emelésével 680 ezer - más vélemények szerint kétmilliós - pluszt akartak beszedni a pécsiektől. Aztán sajátos, de a pécsi közgyűlésben már szinte megszokott fordulattal, politikai ügyet kreáltak a történtekből a pécsi közgyűlésen.

A Pécsi Többcélú Agglomerációs Társulás által fenntartott szociális intézményekről van szó, amelyeknek térítési díjait emelték volna meg. Az ügy azért került a pécsi közgyűlés elé, mert az önkormányzatnak, mint székhely településnek kell megalkotnia az ezzel kapcsolatos rendeletet. (Az intézmények között Pécs és Környéke Szociális Alapszolgáltatási és Gyermekjóléti Alapellátási Központ és Családi Bölcsőde Hálózat és az Integrált Nappali Szociális Intézmény található. )

A társulási tanács elnöke, Pfeffer József azt mondta, hogy a tanács egyhangúlag hozott határozat a költségvetéséről, amelyben már ezekkel a megemelt számokkal kalkuláltak. Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető azt kérte, hogy a pécsi telephelyeken ne emeljék díjakat, hanem az így kieső összeget adja át a társulásnak a város.

Nyőgéri Lajos (MSZP) szociális területekért felelős alpolgármester ellenben úgy érvelt, hogy nem helyes, hogy nem emelték meg a díjakat 2012 óta.

Barkóczi Csaba fideszes képviselő szerint ez nem igaz, 2020 januárjában emeltek díjakat két intézményben is, akkor 26 százalékos emelést hajtottak végre. Úgy vélte, eddig 16 milliárdos adósságot hozott össze a baloldal, amit nem a kisgyermekes családokon kellene behajtani. Barkóczi arra is felhívta a figyelmet, hogy a városi cégek igazgatóinak bére évente több millióval nőtt, jutalmakkal, prémiumokkal együtt több tízmilliót fizettek ki néhány főnek.

Nyőgéri szerint nem is 680 ezer forintról, hanem 2 millióról van szó, egyébként pedig demagógnak nevezte Barkóczit. Barkóczi azt elfogadta, hogy kétmillióról van szó, mondván, ezt is el tudja képzelni Nyőgériről, majd amikor ismét szembesítette a polgármestert a 16 milliárdos adóssággal, Siposné Bikali Éva DK-s képviselő jót mosolygott.

- A húsvéti locsolóverset megtanulta, ez egy mantra - mondta Péterffy Attila pécsi polgármester, majd pedig megköszönte a „dicséreteket”, és képletesen a saját vállát veregette meg.

Csizmadia Péter szerint a gyurcsányista időkben hallott olyan érvelést, amely a családok terheinek növelése mellett állt ki. A történet azonban ezzel nem zárult le. A Pécsi Jövője balliberális konglomerátum tagjai ugyanis úgy szavaztak, hogy ezzel keresztbe tegyenek a többcélú társulásnak. Gyakorlatilag politikai purparlét csináltak a díjemelésből, amivel a környező kisönkormányzatokat hoztak nehéz helyzetbe. Vagyis sem a fideszes kérést - ami a néhány millió forint átvállalásáról szólt - , sem a saját előterjesztésüket nem szavazták meg. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!