Zöldebben gurulhatunk

2023.04.12. 10:59

Jöhetnek Pécsre az elektromos rollerek

Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető szerint fontos, hogy szabályozottan és rendezett körülmények között használják és üzemeltessék az elektromos rollereket, amelyek közösségi használatára a minap írt ki pályázatot a pécsi önkormányzat.

Bóka Máté

Fotó: Bencsik Ádám

Az önkormányzat honlapjára is felkerült az a dokumentum, amelynek első látásra kissé szakmai címet adtak, hiszen nyilvános pályázatot hirdettek „mikromobilitási eszközrendszer kialakítására és üzemeltetésére Pécs területén" három esztendőre. A köznyelvre lefordítva ezek az eszközök elektromos rollerek lesznek, amelyeket várhatóan egy cég fog üzemeltetni.

Csizmadia Péter, fideszes frakcióvezető szerint lehet ez egy jó konstrukció, ahogyan ez más nagyvárosokban is működik, de nagyon fontos, hogy rendezetten működjön és ne zavarják a többi közlekedőt a rolleresek. 

– Az elektromos rollerek önmagukban veszélyesek, gyorsan lehet velük haladni, könnyen ki lehet velük billenni, elesni, ugyanakkor jó alternatívája lehet az autós közlekedésnek. Főleg a belvárosban lehetnek hasznosak az elektromos rollerek, ahol kevés a parkolóhely, a túlzsúfoltak az utak, illetve a forgalomcsillapított övezetbe tartozó városrészben, ahova külön engedéllyel lehet csak behajtani – mondta Csizmadia. A nemzeti oldal politikusa szerint ha a szabályozottan működik a rolleres rendszer, akkor az újabb lépcsőfok lehet Pécs zöldebbé, fenntarthatóbbá válásában. 

A pályázati kiírás szerint a majdani e-roller rendszer üzemeltetőjének integráltan kell működtetnie a PécsiKe közösségi kerékpárokkal együtt az új eszközparkot is, ez utóbbi feladatot jelenleg a pécsi önkormányzat látja el. A város járművenként díjat kér az üzemeltetőtől, amelyért cserébe viszont kizárólagos kölcsönzési lehetőséget biztosít számára a pécsi közterületeken.  

A feltételek szerint az elektromos járművek legfeljebb 350 Watt teljesítményű motorral rendelkezhetnek és 25 kilométer per órás sebességre lehetnek képesek. A sétálóövezetekben azonban csak maximum 10 kilométer per órával mehetnek, amire automatikusan lelassulnak.  

Az elektromos járművek csak meghatározott parkolóhelyeken lesznek tárolhatók, de a vitás helyzetekre, segítségnyújtásra a pályázó cégnek ügyfélszolgálatot is fenn kell tartania.

Az önkormányzat részéről a témában szerdán Ruzsa Csaba alpolgármester, Meixner Barna, a Biokom Nkft. ügyvezetője és Auth István képviselő tart sajtótájékoztatót. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!