Jubiluem

2023.04.04. 15:53

Pécsieknek útmutató, turistáknak élmény az 50 éves tévétorony (Galéria)

Ünnepi koccintásra hívta a város prominens szereplőit az üzemeltető a kedden kerek ötven esztendeje átadott tévétoronyba, ahol egy rögtönzött fotókiállítás idézte föl az ország legmagasabb épületének történetét.

Sz. Zs.

Fotó: Laufer László

Az ország első vidéki műsorszóró állomásának ötlete még 1958-ból származik, és egy év múlva már tévéadást is sugárzott a Misina-tetői átjátszó. Igaz, nem a mai épületből, azt csak egy évtizeddel később kezdték építeni, miután a régin túlnőtt a technika, majd az előző őszi tényleges üzemkezdet után 1973. április 4-én avatták a párt- és állami vezetők ünnepélyesen az akkoriban különösen csodaszámba menő betonkolosszust – avatta be a jelenlévőket címszavakban a kezdetekbe Tolnai Zoltán, a tornyot tulajdonló Antenna Hungária képviseletében, átvéve a szót a tornyot, benne a közelmúltban megújított éttermet, a vendégeket az üzemeltető társaság nevében üdvözlő Skrionya Zoltántól.

A technológia helyett sokkal inkább érzelmi oldalról közelített a város 197 méter magas, ikonikus épületéhez ünnepi köszöntőjében Péterffy Attila. Pécs polgármestere az építéskori büszke bányászvárosi múltat megidézve nevezte a pécsiség mára elválaszthatatlan részének a tornyot. Amelyről minden itt élőnek biztosan akad személyes emléke, de az idelátogató turisták is egyik legelső, kihagyhatatlan célpontként keresik a teraszáról nyíló páratlan kilátást.

Amint azt a pécsi politikai elit soraiban jelenlévő dr. Őri László vármegyei közgyűlési elnök lapunknak ugyancsak hangsúlyozta, a 2019 óta a Pécsi Értéktárban is jegyzett tévétorony az öt évtized alatt a városlakók szívéhez nőve adja ég felé törően a megérkezés örömét az akár autóval, akár vonattal hazatérő pécsieknek. Hat éve pedig az akkori városvezetők jóvoltából mindezt díszkivilágítással, jeles ünnepeinken a nemzeti színekben pompázóan színesítve.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában