Maratoni Mindentudó

2023.04.29. 13:39

Traktort húztak, de a malacot is bátran elkapták: abaligeti sikert hozott a tizenkét órás verseny – (GALÉRIA)

Magas színvonalú, fantasztikus hangulatú versenyen vehetett részt nyolc iskola a Maratoni Mindentudó keretein belül, ahol tizenkét órán át tartott a versengés a Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában.

Móga Richárd

Forrás: Vásárosdombói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

A tizennegyedik alkalommal megrendezett esemény fő témája a mezőgazdaság volt. A várva várt rendezvényt a Szigetvári Tankerület igazgatója, Bognár László nyitotta meg, aki a verseny komplexitását és fontosságát hangsúlyozta. Továbbá videóüzenetben köszöntött mindenkit a Pécsi Tudományegyetem kancellárja, Decsi István, de a Köznevelési és Humánpolitikai Főosztály Főosztályvezetője, Rosinger Ferenc Valér is tiszteletét tette.

 A folytatásban a szervezők, illetve néhány helyi lakos előadása adta meg az alaphangot, akik népviseletbe öltözve egy falusi esküvőt prezentáltak vicces formában. Aztán a gyerekeké volt a főszerep, akikre rengeteg feladat várt: szalmahordás, krumpli dobálás kötényből, fahordás, talicskázás, kerékforgatás, gyógytea és lekvár felismerése, növényültetés, sajtkészítés, de még malacfogás is.

A kísérők sem unatkoztak, ugyanis a diákok egy feladatként összegyűjtötték a paprikáskrumpli hozzávalóit, a pedagógusok pedig egy bográcsban megfőzték a vacsorát. A szél olykor megnehezítette a dolgot, de szerencsére senki nem maradt éhes.

Az estébe nyúló próbatételt követően a HangaBanda együttes még felrázta az ifjakat, majd jöhetett az ünnepélyes eredményhirdetés.

A verseny magas színvonalát már az is jól mutatja, hogy a zsűri elnöke Dr. Benczéné Fekete Andrea volt, aki többek között a MATE oktatási intézetigazgató-helyettese.

A hetedik hely kihirdetésével kezdődött a ceremónia, amit a sásdiak tudhatnak magukénak, így tudni lehetett, hogy valahol holtverseny alakult ki. Hatodikként végzett a Mágocs, ötödikként a Gödre, negyedikként pedig a Dombóvár. A bronzéremnek örülhetett a Szászvár, majd jött a dobogó második foka, ahova képzeletben a Mindszentgodisa, valamint a házigazda Vásárosdombó állhatott fel. Végezetül pedig abszolút győztesként az abaligeti iskola vihette haza a vándorserleget. Természetesen senki nem távozott üres kézzel, köszönhetően a különdíjaknak, amit a Tolna Megyei Térségfejlesztési NKkft. és a tankerület ajánlott fel, de ami ennél is fontosabb, hogy örök élménnyel gazdagodtak.

– Nagyol jól érezték magukat a gyerekek, ráadásul nagyon jól is szerepeltek. Sok munkát tettek bele, de az volt a legfontosabb, hogy élvezzék ezt a maratoni próbatételt, a győzelem már csak hab a tortán. Egy felejthetetlen élménnyel gazdagodtunk, így természetesen jövőre is szeretnénk visszatérni – nyilatkozta portáluknak Szolnoki Csenge, a Pécsi Bánki Donát Utcai Általános Iskola Abaligeti Általános Iskolájának gyógypedagógusa, felkészítő tanára.

A tizennegyedik Maratoni Mindentudó végeredménye: 

  1. Abaliget
  2. Mindszentgodisa, Vásárosdombó
  3. Szászvár
  4. Dombóvár
  5. Gödre
  6. Mágocs
  7. Sásd

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!