Kipukkadt a lufi

2023.05.05. 11:42

Bűncselekmény hiányában felmentették a pécsi buszbeszerzési ügy vádlottjait

Az első fokon eljáró Kaposvári Törvényszéken pénteken bűncselekmény hiányában felmentették a pécsi dollármédia által Volvo-gate-ként emlegetett ügy vádlottjait a gazdasági csalás vádja alól.

bama.hu

Fotó: Gorodenkoff

Mint ismert, a Baranya Megyei Főügyészség három embert vádolt meg különösen jelentős, vagyoni hátrányt okozó gazdasági csalás bűntettével a pécsi buszflotta 2015-ös beszerzése kapcsán. A pécsi közgyűlés akkor arról hozott döntést, hogy 3,5 milliárd forintért vegyenek meg 115 buszt a Volvo holland cégénél. Azonban a vád szerint azért fogadtak el az eredetinél 660 millió forinttal drágább ajánlatot, mert egy holland-magyar közvetítő cégnél a vádlottak felverték az árat. 

A vádirati tényállást elfogadta a bíróság, de arra a következtetésre jutott, hogy az abban foglaltak nem tekinthetők büntetendő cselekménynek, indokolta Vadócz Attila bíró. Fontos tény, hogy a holland Volvo a Tüke Busszal nem akart szerződést kötni a pécsi önkormányzat rossz anyagi helyzete miatt, ezért volt szükség egy közreműködő cégre, amely nem volt ismeretlen a piacon. A Volvo végig szerződéses kapcsolatban maradt a céggel, és a tulajdonjogát a vételár utolsó eurocentjének kifizetéséig fenntartotta. A bíróság megvizsgálta, és nem találta nyomát színlelt tevékenységnek, ugyanakkor a 20 százalékkal magasabb ár a buszpiacon a szakértők szerint elfogadható. 

 A másodrendű vádlott, Cs. András és ügyvédje elfogadta az ítéletet, a holland Siebe P. távollétében nem tudott nyilatkozni. Az ügy elsőrendű vádlottja, P. István, a Tüke Busz korábbi vezetője az eljárás alatt elhunyt. Az ügyészség azonban fellebbezett, hogy a vádlottak bűnösségét állapítsák meg, az ügy emiatt a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik. (Ez azonban korántsem biztos, ugyanis nem zárható ki, hogy a Pécsi Ítélőtábla elfogultságot jelent az ügyben, és így más bíróságot jelölhetnek ki.)

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!