Megmérkőztek a törökverők

2023.05.16. 17:30

Egyre több hatodik osztályosokból álló csapatot várnak a „Harsány-hegyi Csatára”

Nyolcadik alkalommal rendezték meg a dél-baranyai térség iskolásai részvételével a Harsány-hegyi csata vetélkedőt, melynek szervezője a Harsány-hegyi Csata Emlékbizottság mellett ezúttal a helyszínt biztosító Beremendi Kovácsműhely volt.

Zs.K.

A verseny mindig a hatodik osztályosok részvételével zajlik, ugyanis a hatodik évfolyamosok tananyagában szerepel a török elleni győztes csata. A tavalyi 9 résztvevő a legtöbb volt a verseny addigi történetében, melyet idén a szervezők legnagyobb örömére sikerült túlszárnyalni: ebben az évben már 13 csapat érkezett a megmérettetésre. A szervezők délelőtt egy ismeretterjesztő előadással gazdagították a diákok programját. Polgár Balázs, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársa tartott előadást az 1687-es Harsány-hegyi csata régészetéről.

 
 

Ezután következett a jutalomjáték, a csapatoknak a különböző állomásokon élményszerű, játékos feladatokat kellett megoldani. Volt interaktív memóriajáték, íjászat, célba dobás, hagyományőrző öltözetek válogatása. Előzetes feladatként a versenyzők csapatzászlókat készítettek, meghatározták a csapatnevet, és kitaláltak egy csatakiáltást, amelyet be is kellett mutatniuk.

A vetélkedőt az első években Villány, Nagyharsány és Beremend szervezte, mindig más településen, viszont immár nem csak a szűk térségből várják az iskolásokat, hanem egyre több csapatot várnak a „csatára”. László János, a Beremendi Kovácsműhely tulajdonosa elmondta, öröm látni a diákok versenyzését, a szervezők segítőkészségét, és a támogatók összefogását, melynek köszönhetően meg tud valósulni a már hagyományos vetélkedő. A támogatók között – Beremend, Kásád, Nagyharsány és Villány önkormányzata mellett – helyi intézmények és civil szervezetek és vállalkozások is voltak.

 
 

Az idei versenyt a Villányi Általános Iskola Villányi Törökverők csapata nyerte, ők vitték el tavaly és idén is a vándorserleget. A második helyen Egyházasharaszti csapata végzett, akik először vettek részt a megmérettetésen, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a siklósi Kanizsai Dorottya Általános Iskola csapata állhatott.

Augusztus 12-én lesz az emlékcsata

A Harsány-hegyi Csata Emlékbizottság minden évben általában két állandó programmal emlékezik meg a török elleni diadalmas ütközetről. Az egyik a vetélkedő, a másik az augusztus 12-i megemlékezés a Nagyharsányi Szoborparkban, ahol koszorúzással, ökumenikus istentisztelettel és látványos hadijáték bemutatóval idézik fel az 1687-es győztes csatát. Az eseményen a környező települések polgármesterei mellett horvát, lengyel, német tisztségviselők vesznek részt, és idén Felföldi László megyéspüspök is elfogadta a szervezők meghívását. A csatajelenetet az Apró Paták LSE és a siklósi várfesztiválra érkező több hagyományőrző csoport adja elő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!