Izgalmas témák lesznek

2023.05.10. 19:36

Haditudósítás és háborús újságírás kerül a terítékre

M. R.

A kép illusztráció

Fotó: PRESSLAB

Sztorit vagy életet - Riporterek a vörös zónában címmel tart előadást május 16-án kedden 17 órától Boris Kálnoky, újságíró, a Mathias Corvinus Collegium Média iskola vezetője az MCC pécsi képzési központjában a Czinderi utcában.

Egy felmérés szerint – írják a szervezők–, melyet a Riporterek Határok Nélkül szervezet tett közzé tavaly év végén, az elmúlt két évtizedben 1668 újságíró halt meg erőszak következtében a világon. Vannak, akik rejtélyes körülmények között tűnnek el, mások holtan kerülnek elő. Egyesek nyomozásuk eredményével szuperhatalmak vezetőit buktathatják meg, így alakítva a történelem menetét.

– Az orosz-ukrán háború kezdete óta, december végéig 8 újságíró halt meg miközben a munkáját végezte. 2022-ben világszerte 57 újságíró vesztette életét, 533-at vettek őrizetbe, 65-öt ejtettek túszul, 49-et pedig eltűntként tartanak nyilván. Valóban megéri egy „jó” sztoriért az életünket áldozni?

 – teszi fel a kérdést az MCC.

Az előadás során szó lesz a haditudósítok szerepéről is, olyan kérdések mentén, amelyek a fronton tapasztalt megrendítő tapasztalatokat, illetve a haditudósítás közvéleményre gyakorolt szerepét vizsgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!